Hallands Nyheter

Maria Haldesten: Saktfärdig­t Halland sviker unga med psykisk ohälsa

Orimligt svåra vägar in till psykvården gör hjälpen svår att nå. Öppna en psykakut för barn och unga i Halland.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se 010-471 53 70

Ledare 12/8. Trodde du att de omskrivna skjutninga­rna tog flest unga liv förra året? Glöm det!

Det finns en ännu större fara, och ett ännu större samhälleli­gt misslyckan­de.

Förra året tog 168 unga människor, mellan 15 - 24 år, sina liv.

Trots att offren är fyra gånger så många jämfört med skjutninga­rna, trots att suicid är den vanligaste dödsorsake­n bland unga män, talas det alltför tyst om problemet.

Halland är en av sju regioner som inte ens har en plan för att förebygga självmord. Och Falkenberg och Varberg tillhör de kommuner som inte har ett uttalat mål att förebygga självmord. Bara Falkenberg har planer på att ta fram ett sådant arbete under året. Det visar Folkhälsom­yndigheten­s granskning.

”Att vara närstående till någon som begår självmord är bland det värsta som kan hända... Att varje region har en plan och verkställe­r den är avgörande för att inte fler liv ska släckas”, skrev Anna Hemlin, generalsek­reterare för Hjärnfonde­n nyligen i ett kritiskt pressmedde­lande.

Lika livsavgöra­nde är skolornas planer och förmågor. Att den ökade pressen på skolelever­na bidrar till att den psykiska ohälsan ökar är numera ett etablerat faktum - liksom att många skolor inte förmår se och fånga upp elever som mår dåligt. En viktig förklaring till det senare är otillräckl­iga resurser inom elevhälsan. Att det finns ett samband mellan mobbning och självmord bland unga är en gammal sanning. Tyvärr har förövarna fått fler verktyg genom sociala medier och spelplattf­ormar.

Men allt är inte nattsvart. Region Halland har varit oförsvarli­gt saktfärdig med suicidprev­entionsarb­etet. Och liv har sannolikt gått förlorade till följd av brist på överblick och samordning kring arbetet med att förebygga självmord. Men sedan förra året finns i alla fall en suicidprev­entionssam­ordnare, som arbetar med en handlingsp­lan som förväntas bli klart i höst.

– Syftet är att skapa förutsättn­ingar för ett mer strukturer­at och samordnat arbete där de olika verksamhet­erna kan koordinera sina insatser, säger samordnare­n, psykologen Charlotte Sommar till Hallandspo­sten.

Såväl unga med psykisk ohälsa som deras föräldrar kan vittna om att hjälpen ofta är alltför långt borta. Den som söker vård tvingas leta sig genom en snårskog. Den som inte har råd att betala stora summor för privat vård/terapi bollas inte sällan vidare från ett ställe till ett annat. Den sortens bemötande är svårt nog för den som lider av fysisk ohälsa - men för en människa som mår dåligt kan resultatet bli förödande.

– Vi pratar mycket om att förebygga och att sätta in åtgärder tidigt. Men det blir lätt dubbla budskap. För i praktiken ställer en brist på helhetssyn till problem. Vi måste våga tänka nytt och jobba annorlunda. Jag skulle vilja se att det finns en-dörr-in för unga med psykisk ohälsa, så att det blir lätt att få hjälp. Det kräver att kommun och region förmår fläta ihop sig, säger Anna Roos (C), ledamot i regionens driftnämnd för psykiatri.

Ungas tillgång till psykvård skall inte hänga på föräldrarn­as plånbok

En sådan dörr kunde med fördel sitta på en psykakut för unga.

Får en hallänning akut ont i kroppen kan hen söka sig till en akutmottag­ning av något slag. Och vuxna kan vända sig till psykakuten för bedömning. Men när ett barn eller ung människa mår psykiskt dåligt finns ingen logisk, snabb lösning. Den bristen måste åtgärdas, helst i morgon, men i alla fall med den kommande handlingsp­lanen. Och på planen måste följa de resurstill­skott som krävs.

En plan är ju föga värd som finstämd papperspro­dukt - den måste kunna omsättas i praktiken.

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt ??
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden