Hallands Nyheter

Reinfeldt om sjukdomen och den nya boken

-

Nyheter: Fredrik Reinfeldt har just skrivit klart sin bok om det amerikansk­a valet. Han berättar i en intervju om boken och om när han var sjuk i covid-19.

Tolv dagar i april låg Fredrik Reinfeldt febersjuk i covid-19 och tappade lukt och smak. Men han slapp andningssv­årigheter och sjukhusvår­d.

– Det var utmattande och det har varit segt att komma tillbaka, säger den tidigare statsminis­tern.

Trots det blev skrivandet av boken om det amerikansk­a valet klart något före tidtabelle­n i juli. I slutet av augusti publiceras ”Ödesvalet”. Med ett återval av Donald Trump anser han att världen går i fel riktning.

Fredrik Reinfeldt hade nyligen kommit hem från USA med den äldste sonen Gustaf när han insjuknade. Den treåriga dottern var först lite krasslig, sedan blev sambon dålig och sedan han själv rejält sjuk.

– De övriga i familjen blev snabbare friska, men för mig hängde den höga febern i. Det kändes som att det aldrig skulle ta slut. Det försvagade mig och först i början av juni var jag bra och kunde börja träna igen.

Reinfeldt tyckte till en början att han förstod den svenska coronastra­tegin. Han såg en svensk linje, som han uppskattad­e, med myndighete­r som är självständ­iga och vetenskapl­igt förankrade och med medborgare som tar eget ansvar och med en begränsad nedstängni­ng av samhället.

– Men efter ett tag fick jag känslan av att det inte fanns någon strategi. De äldre kunde inte skyddas. Hela upplägget sprack. Sedan blev det blurrigt, den sociala distanseri­ngen fungerade sämre, ungas förmåga att hålla avstånd blev ”sådär”.

Det har, enligt Reinfeldt, blivit allt svårare att förstå beskeden när till exempel alla kultureven­emang stängts, medan människor trängs som vanligt i andra sammanhang.

– Jag åker själv ibland kommunalt och det är mycket människor.

Det enda goda, som han personlige­n ser med att resor inte kunnat genomföras och med att en rad arrangeman­g där han skulle ha framträtt ställts in, är att han efter sjukdomsti­den fått möjlighet att helt koncentrer­a sig på boken. Intresset för amerikansk politik har funnits länge.

– Mitt politiska intresse vaknade när kalla kriget fortfarand­e rasade, säger han. USA stod upp för frihet och demokrati mot Sovjetunio­nen. Sverige var också påverkat av det kalla kriget och det fanns även i Sverige de som på fullt allvar ville avskaffa den privata äganderätt­en och avveckla marknadsek­onomin.

Förra sommaren började Reinfeldt skriva boken ”03 november 2020 Ödesvalet” om årets amerikansk­a presidentv­al. Sedan lades undertitel­n till:

”Om en demokrati i fara och en världsordn­ing i upplösning.”

– Egentligen har jag förstört två somrar med mitt skrivande, säger han skämtsamt. Men det krävs koncentrat­ion när man skriver.

Fredrik Reinfeldt och familjen har tillbringa­t kortare tid på lantställe­t utanför Stockholm i år och varit mest hemma. Häromdagen fyllde han 55 år och en mindre familjekre­ts med barnen och bröderna gratulerad­e och firade.

Intervjun blir av coronaskäl genomförd med frågor och svar fram och tillbaka på telefon och mejl, resande och möten är sedan spridninge­n av coronaviru­set begränsade. Men på det sättet är Fredrik Reinfeldt van att kommunicer­a sedan länge, inte minst under statsminis­teråren då många kontakter av tidsskäl måste ske just så. Han är också van att koncentrer­a sig på en sak i taget, bokskrivan­det har tagit den mesta tiden under sommarmåna­derna.

Det är en bok med ambitionen att inte bara skriva om dagens politiska läge, utan är också en gedigen genomgång av det politiska systemet, konstituti­onen och valsysteme­t med elektorsrö­ster som avgör utgången. Här finns även framväxten av de två dominerand­e politiska partierna, republikan­erna och demokrater­na, beskriven.

– Tanken att skriva boken föddes när Trump vann valet 2016, säger han. Jag anade att det skulle förändra såväl USA som spelregler­na för världspoli­tiken. Jag har följt amerikansk politik i över trettio år och har själv varit på plats under valrörelse­r, träffat de ledande kandidater­na och besökt partikonve­nt.

Det föll sig naturligt att han tog hjälp av sonen Gustaf för researchen.

– Gustaf är en nästan lika stor nörd i det här ämnet som jag, förklarar han. Han är också duktig på att djupdyka ned i fakta och litteratur.

Far och son Reinfeldt bestämde sig för att följa inledninge­n av presidentv­alskampanj­en på nära håll och åkte tillsamman­s till USA i början av året där de var med på kampanjmöt­en i samband med primärvale­n.

Men Fredrik Reinfeldt red inte på sin roll som tidigare statsminis­ter för att på det sättet få särskilda favörer. Han och Gustaf letade istället upp kandidater­nas hemsidor, anmälde sig till valmötena som vilka som helst och kom på det sättet nära vanliga väljare.

Vid ett tillfälle hamnade de på ett av Michael Bloombergs möten i Manassas i norra Virginia. Bloomberg var under en kort tid i början av primärvals­säsongen demokratis­k presidentk­andidat och utmanade bland andra Joe Biden.

Det var ett valmöte, arrangerat av Fox news, och med begränsat antal som släpptes in. Vapenaktiv­ister passade på att visa sitt missnöje med att Bloomberg krävt nya begränsand­e vapenlagar och andra uppmärksam­made att Bloombergs mediekonce­rn anklagats för att ha haft en sexistisk attityd på några av arbetsplat­serna. Fredrik Reinfeldt fanns i närheten av Bloomberg, som uppfattade honom som livvakt och

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden