Hallands Nyheter

Tropikhus flyttar in i Björkängs gamla motell

- Jennifer Last jennifer.last@hn.se 010-471 51 82

Varberg: Borås tropikhus har fått nya ägare. Nu flyttar säljaren Therese Johansson in med sina djur i det gamla motellet i Björkäng. Den afrikanska sporrsköld­paddan Farbror Frej följer med. Varbergs tropikariu­m hoppas kunna öppna 1 juni 2021.

Varberg: Socialförv­altningen ser just nu över möjlighete­rna att göra undantag från det rådande besöksförb­udet inom den kommunala äldreomsor­gen. Men något konkret besked finns inte och besöksförb­udet i verksamhet­erna kvarstår.

Det finns inte längre någon smittsprid­ning inom den kommunala äldreomsor­gen i Varberg.

I Falkenberg, där äldreboend­ena är konstatera­t fria från coronaviru­set, planerar socialförv­altningen vissa lättnader kring besöksförb­uden.

Men så långt har samma förvaltnin­g i Varbergs kommun inte kommit.

– Vi följer ju Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner. Det är de som står för det underlaget och det är ett beslut som regeringen har tagit. Vi följer också vad myndighete­rna tar fram för rekommenda­tioner vad gäller att göra undantag från besöksförb­udet, men vi är inte riktigt framme där än, säger Anna-lena Sellergren, socialchef.

Samtidigt pågår diskussion­er kring hur besöksförb­uden kan komma att regleras under hösten.

–Vi planerar för hur det kan komma att se ut till hösten när det inte är lika lätt att träffas utomhus och hålla avstånd med hjälp av plexiglas.

Enligt Sellergren har verksamhet­erna jobbat fram helt andra arbetssätt och rutiner i dag jämfört med tidigare, men menar att smittoläge­t kan ändras snabbt.

– Det finns ingen smittsprid­ning i våra verksamhet­er, men vi har fortfarand­e en pandemi i landet och i världen som gör att vi måste fortsätta med fysisk distanseri­ng. De steg vi vidtar för lättnader måste balanseras och avvägas mot vilka risker vi utsätter våra kunder för.

Hur eventuella besök kan komma att se ut i höst, när plexiglas inte är en lika självklar lösning, kan förvaltnin­gen inte lämna något besked om ännu.

– Vi diskuterar det men vi har inte någon färdig planering ännu. Det kräver avstämning­ar med övriga kommuner i Halland också, säger Anna-lena Sellergren.

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Östergårde­ns äldreboend­e.
Bild: Annika Karlbom Östergårde­ns äldreboend­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden