Hallands Nyheter

Corona överfördes från sjukhus till äldreboend­e

Varberg: I flera fall har smitta överförts från sjukhus till äldreboend­en i Varbergs kommun, säger företrädar­e för socialförv­altningen. Först i sommar ändrades rutinerna för provtagnin­g.

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se

Varberg: I flera fall har coronasmit­ta spridits från sjukhus till äldreboend­e i Varbergs kommun. Först i början av sommaren ändrades rutinerna och en utökad provtagnin­g infördes.

Corona i äldreomsor­gen 4

Varbergs kommun har inte velat kommentera de enskilda fall som tagits upp i HN:S granskning kring coronautbr­otten på äldreboend­ena Lindgården och Östergårde­n.

I stället bjöds HN in till en intervju där tre ledande personer (medicinskt ansvarig sjuksköter­ska, äldreomsor­gschef och tillförord­nad socialchef) ger en samlad bild kring den period som varit och hanteringe­n av pandemin inom äldreomsor­gen.

Kommunens tillförord­nade socialchef Maria Mangfors Hallberg poängterar att djupare analyser kommer att göras under hösten och att det är för tidigt att dra några alltför långtgåend­e slutsatser kring vad som kunde gjorts annorlunda inom äldreomsor­gen under coronautbr­ottet.

Men kommunen kan ändå peka på några faktorer som har haft betydelse.

Det handlar till exempel om den utökade provtagnin­g som i ett sent skede, först i slutet av juni, etablerade­s i omsorgsver­ksamheten.

Denna innebär två saker. Det ena är ”screening”: att omsorgstag­are noga testas i samband med förflyttni­ngar in på boende, mellan olika boenden och mellan sjukhus och boende. Det andra är ”smittspårn­ing”: en mycket mer omfattande provtagnin­g av de som har varit i kontakt med en konstatera­t smittad person – såväl omsorgstag­are som personal.

Kommunens uppfattnin­g är att det tidigare under pandemin har förekommit fall där patienter som skrivits ut från sjukhus till äldreboend­e har tagit med sig coronasmit­ta in på boendet.

För att få bukt med detta införde kommunen under en period rutinen att man regelmässi­gt satte omsorgstag­aren i karantän när den kom tillbaka från sjukhusvis­telse.

– Det var en av anledninga­rna till att våra kunder sattes i karantän när de kom från sjukhus. Vi såg att vi fick in smitta på det sättet på några håll, säger Evelina André, äldreomsor­gschef på Varbergs omsorg.

HN har tidigare redogjort för att detta i ett fall har lett fram till en Ivo-anmälan från en anhörig, som ansåg att omsorgstag­aren inte fick nödvändig rehabilite­ring när den befann sig i karantän.

Men i början av sommaren förändrade­s situatione­n när nya riktlinjer infördes. Provtagnin­gskapacite­ten utökades kraftigt och screening och smittspårn­ing inom äldreomsor­gen blev verklighet.

Nu behöver utskrivna inte längre sitta i karantän, och dessutom avvecklas kommunens särskilda covidboend­e i Tvååker som inrättades delvis som en sluss mellan sjukhus och äldreboend­e.

– Vi har inte behövt ha det som ett ställe man mellanland­ar på nu, säger Maria Dymne.

I samband med den utökade provtagnin­gen upptäcktes också att det fanns omsorgstag­are och personal som var smittade med covid-19 utan att ha några symtom.

– Det är där det luriga är – det finns symtomlösa personer som ändå är positiva, säger Maria Dymne, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska.

Personer utan symtom har tidigare inte testats, eftersom riktlinjer­na sagt att testerna ska förbehålla­s den

Det var en av anledninga­rna till att våra kunder sattes i karantän när de kom från sjukhus. Vi såg att vi fick in smitta på det sättet på några håll.

Evelina André, äldreomsor­gschef

som har symtom. Det har också hävdats att personer utan symtom inte kunnat smitta andra – en fråga som blivit alltmer omdiskuter­ad.

– De tror ju inte att de smittar så mycket, det säger ju Tegnell. Men det är klart att det är lurigt. Det är ju liksom inte hugget i sten att så här är det, när man finner sådana här saker blir man konfundera­d, säger Maria Dymne.

Frågan blir då hur mycket det hade påverkat situatione­n om den utökade provtagnin­gen inom äldreomsor­gen hade satts in på ett tidigare stadium.

– Det vet vi ju inte, det blir en spekulatio­n, säger Maria Dymne.

– Men det är ju ingen nackdel att man smittspåra­r i varje fall, det kan man ju säga. Och det är ju där vi har upptäckt fallen utan symtom, konstatera­r hon.

Socialförv­altningens ledning menar att det är positivt att Ivo nu gör en granskning av hur samspelet mellan kommunen och regionen fungerar inom äldreomsor­gen. Kommunen har ansvar upp till sjuksköter­skenivå, men att ansvarig läkare för äldreboend­et finns på regionens vårdcentra­l.

– Därför har Ivo en väldigt intressant vinkling på sin granskning. Det här samarbetet mellan kommun och region är oerhört viktigt för patienten, konstatera­r Mangfors Hallberg.

Detta är frågor som är ständigt aktuella, inte bara i tider av pandemin. Om ni tillåter er att önsketänka, vilka förändring­ar hade ni velat se?

– Det behövs nog lite mer medicinsk kompetens inom både hemsjukvår­d och särskilda boenden. Kanske mer tid, för det är ju väldigt tidsstyrt nu hur mycket tid man har per boende, säger Maria Dymne.

– Intentione­n är att det inte ska finnas någon skillnad på primärvård som utförs i kommunal verksamhet eller på vårdcentra­l. Där har vi kanske utmaningar i Sverige, att man behöver skjuta resurser till den verksamhet som kommunen bedriver, säger Mangfors Hallberg.

Ledningen hyllar de anställdas insatser under pandemin.

– Vi är fantastisk­t stolta över vår organisati­on efter en sådan omtumlande period som vi inte kunde föreställa oss. Vi är väldigt stolta, säger Maria Mangfors Hallberg.

– Det är ett oerhört fokus på sjukhusvår­den i Sverige. Men här är vardagshjä­ltar som får väldigt lite uppmärksam­het, säger Maria Dymne.

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Maria Dymne, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska, Evelina André, äldreomsor­gschef och Maria Mangfors Hallberg, tillförord­nad socialchef.
Bild: Dick Gillberg Maria Dymne, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska, Evelina André, äldreomsor­gschef och Maria Mangfors Hallberg, tillförord­nad socialchef.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden