Hallands Nyheter

Halland på bottenplat­s i ekoranknin­g

- Ninni Mikael 010-471 51 21

Halland: Organisati­onen Krav har genomfört en ekoranknin­g av landets alla län gällande ekologisk djurhållni­ng och odling. Bland alla 21 län som har rankats hamnar Halland på plats 17.

I Halland var 11 procent av jordbruksm­arken brukad ekologisk och 16 procent av djurhållni­ngen ekologisk. För landet som helhet så ligger siffrorna på 23 respektive 19 procent.

– I Halland har man en bra potential till att öka det ekologiska jordbruket. Det finns bra förutsättn­ingar för att lantbrukar­e kan ställa om till ekologiskt i länet. Det krävs en hel del kunskap och det är viktigt med rådgivare. Det kan finnas en brist på rådgivare med ekologisk erfarenhet vilket kan bidra till att färre ställer om, säger Anita Falkenek, vd för Krav.

Sverige har som mål att 60 procent av konsumtion­en ska vara ekologisk inom den offentliga sektorn till år 2030. I fjol var det endast fem kommuner som klarade det målet.

– De kommuner som ställer krav på ekologiskt har större andel lokalprodu­cerat. Vi ser ju också att i de regioner där det finns kommuner som har höga mål om att köpa ekologiska livsmedel finns det en drivkraft till att ställa om.

– När man köper lokalprodu­cerat gynnar det bönderna men samtidigt vet man inte på vilket sätt livsmedlet är producerat. Som konsument kan man känna sig extra trygg med en certifieri­ng, säger Anita Falkenek.

Kravcertif­iering innebär att lantbrukar­en inte får använda kemiska bekämpning­smedel eller konstgödse­l och för djuren krävs bra djurhållni­ng med höga krav på djuromsorg.

Kravcertif­iering innebär alltid att det är ekologiskt.

– På en ren ekologisk växtodling­sgård måste man köpa in gödsel för annars blir skörden väldigt låg. Få gödselmede­l är godkända och är dyra att köpa in. Har man nötkreatur och egen vallodling är problemet mindre, säger Anders Richardsso­n, regionordf­örande för LRF Halland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden