Hallands Nyheter

Rejält uppsving för engelsk krocket

Falkenberg: Efter att Folkhälsom­yndigheten rekommende­rade krocket som lämplig sysselsätt­ning i coronatide­r har The Win and Tonic Croquet Clubs medlemsant­al skjutit i höjden.

- Simon Appelqvist simon.appelqvist@hn.se

– Vi har haft en kolossal utveckling i sommar. Det kommer naturligt med krocket att man håller avstånden och inte står i vägen för varandra, säger Michael Schollin, sportchef på The Win and Tonic Croquet Club.

Det var i slutet av maj som Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlsson tipsade om att picknick och krocket är passande aktivitete­r under coronatide­r.

– Det uttalandet är vi evigt tacksamma för. Hela Krocketsve­rige har fått ett uppsving tack vare det, säger Michael Schollin.

Sedan sommaren började har klubben sett en ökning med drygt 160 procent av antalet betalande medlemmar, från 11 till 29 stycken.

– Folk uppskattar lite enklare nöjen och sporten passar alla åldrar. Det är lågintensi­vt så även de som är till lite åren komna kan spela, säger han.

Michael Schollin är noga med att den engelska krocket som de spelar på The Win and Tonic Croquet Club skiljer sig markant från vanlig trädgårdsk­rocket.

– Våra doningar är rejält kraftigare jämfört med de man köper på bensinstat­ioner. Kloten väger 16 ounce (ungefär ett halvt kilogram) och när de går genom gjutjärnsb­ågarna är det med bara 3 millimeter­s marginal på var sida.

Han fick upp intresset för den engelska krocketen redan på 1990-talet när han såg några studenter i tweedkavaj spela.

– Det såg så kul och spexigt ut. Och som den anglofil jag är föll jag rakt in i det, säger Michael Schollin som utbildat sig till coach i engelska Sussex.

Sofia Wilkmar är en av klubbens första medlemmar och står och svingar den 1,2 kilogram tunga klubban fram och tillbaka. Hon siktar och drämmer till klotet.

– Det är en avslappnad stämning här och vi har det väldigt trevligt. Jag hade knappt spelat vanlig trädgårdsk­rocket innan jag provade det här. Det liknar verkligen ingen annan sport, säger Sofia Wilkmar.

Hon går iväg till den välfrisera­de krocketpla­nens långsida och sätter sig i ”sorgehörna­n”.

– Det är här man sätter sig när man har fått stryk och tar sig en tonic. Jag kom tvåa i klubbmäste­rskapet förra veckan men fick ingen då så det tar jag igen nu, säger hon.

Det var i slutet av maj som Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlsson tipsade om att picknick och krocket är passande aktivitete­r under coronatide­r.

 ?? Bild: Simon Appelqvist ?? The Win and Tonic Croquet Clubs sportchef, Michael Schollin, har fått lära många nya medlemmar spela krocket i sommar.
Bild: Simon Appelqvist The Win and Tonic Croquet Clubs sportchef, Michael Schollin, har fått lära många nya medlemmar spela krocket i sommar.
 ?? Bild: Simon Appelqvist ?? Sportchefe­n på The Win and Tonic Croquet Club Michael Schollin startade klubben 2018. Under sommaren har antalet medlemmar ökat rejält.
Bild: Simon Appelqvist Sportchefe­n på The Win and Tonic Croquet Club Michael Schollin startade klubben 2018. Under sommaren har antalet medlemmar ökat rejält.
 ??  ?? Sofia Wilkmar var en av de första medlemmarn­a.
Sofia Wilkmar var en av de första medlemmarn­a.
 ??  ?? Michael Schollin brukar bjuda på scones och te. Och en och annan tonic.
Michael Schollin brukar bjuda på scones och te. Och en och annan tonic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden