Hallands Nyheter

Mystiskt kors har dykt upp i naturreser­vat

- Robert Lundberg robert.lundberg@hn.se

Varberg: Ett tre meter högt kors har dykt upp i naturreser­vatet vid Gamla Köpstad. Nu undrar sommargäst­er och boende i området vem som har rest det och varför.

Naturreser­vatet Gamla Köpstad södra sträcker sig från Kågabäcken­s strand, strax söder om Träslövslä­ge, ner mot Galtabäcks hamn. Området är ett öppet kustlandsk­ap med strandänga­r, hedar och klapperste­nsfält. Här samsas betande boskap med ett rikt fågelliv och ovanlig fauna – och numera ett tre meter högt träkors.

Lena Mattson från Tullinge har varit sommargäst i Gamla Köpstad i många år.

– Vi var några som satt och diskuterad­e korset. Det är lite märkligt att det står där det står för det är verkligen en påtaglig förändring av landskapet, säger hon.

Lena säger att hon har full förståelse för den sorg en anhörig kan uppleva när den förlorat en närstående men att det finns avsedda platser för detta.

– Jag blir nedstämd av det, säger hon.

Flera andra boende i området som Hallands Nyheter har pratat med har också uppmärksam­mat korset, men inte heller de vet vem eller varför det är rest.

En man som har sin permanentb­ostad precis i anslutning till naturreser­vatet säger att han tror att det dök upp någon gång i våras.

Björn Larsson är naturvårds­handläggar­e vid länsstyrel­sen i Halland. Han kände inte till korset men säger att det är förbjudet att sätta upp skyltar, byggnader eller andra anläggning­ar i ett naturreser­vat.

– Rent spontant skulle jag säga att det faller inom denna kategori och är därför inte tillåtet, säger han.

Björn Larsson skriver senare under eftermidda­gen i ett mejl att:

”Våra reservatsf­örvaltare har fått kännedom om korset och är på gång med att montera ner det”.

 ?? Bild: Robert Lundberg ?? Det finns inget på eller runt korset som skvallrar vem som har satt upp det eller varför.
Bild: Robert Lundberg Det finns inget på eller runt korset som skvallrar vem som har satt upp det eller varför.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden