Hallands Nyheter

Alma Svensson startade eget företag som

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Derome: Det var svårt att hitta sommarjobb så Alma Svensson fixade ett på egen hand: Odling och självplock av solrosor.

Augustidag­en är varm. Solen hänger tungt över Viskadalen. På Håkansgård i Derome börjar vetet och havren närma sig skörd. En av havreåkrar­na har fått 20 000 solrosor som grannar. Så många fröer sattes i alla fall och utan att räkna antalet blommor kan vi gissa oss till att här säkert är nära 20 000 blommor. Vincent van Gogh hade jublat.

– Jag sökte sommarjobb men fick inget. Då tänker jag att jag skulle kunna ha självplock, att det kanske kunde passa nu i coronatide­r. Så det här är mitt sommarjobb nu i år, berättar Alma Svensson.

Odlingen upptar en halv hektar. Här finns solrosor och majs. Almas tanke var att majsen skulle bli det verkliga dragplåstr­et, men odlingen har inte blivit så bra som hon tänkte.

När majsplanto­rna kom upp bjöd fåglar in sig själva på självplock, så antalet stora plantor är inte så stort som hon hade hoppats. Annat är det med solrosorna, de blommar i mängder. Hur har det gått med försäljnin­gen?

– Ganska bra. Jag har sålt till en grossist i Borås och till Kullagårde­ns

bageri i Veddige. Och självplock­et är ganska populärt när det inte är strandväde­r. Det känns bra. Det har gått över förväntan.

Pappa Leif Svensson, som bistått i arbetet, följer väderleksr­apporterna med intresse och ska snart sätta i gång att skörda vetet och havren.

Han har drivit gården sedan 1992, då han tog över den efter sina föräldrar. Alma räknar ner sommarlove­t och sommarjobb­et. Nästa vecka börjar hon ettan på Ps-gymnasiet där studier på samhällspr­ogrammet väntar.

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Alma Svensson driver självplock av solrosor hemma på Håkansgård i Derome. Gården och odlingen ligger öster om 41:an.
Bild: Dick Gillberg Alma Svensson driver självplock av solrosor hemma på Håkansgård i Derome. Gården och odlingen ligger öster om 41:an.
 ??  ?? Några solrosor har smugit sin in i havreåkern.
Några solrosor har smugit sin in i havreåkern.
 ??  ?? Alma och Leif Svensson på Håkansgård i Derome.
Alma och Leif Svensson på Håkansgård i Derome.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden