Hallands Nyheter

Antikropps­test blir gratis för vårdanstäl­lda

- Robert Lundberg robert.lundberg@hn.se

Halland: Vårdperson­al i Halland ska inte behöva betala för antikropps­test för att se om de har haft covid-19. Det beslutade regionstyr­elsen i juli.

När det blev möjligt att testa om en person utvecklat antikroppa­r mot covid-19 beslutade Regionstyr­elsen i Halland att det skulle ses som hälsovård och inte som sjukvård. Det innebar att den som ville göra testet fick betala 200 kronor i en så kallad egenavgift. Detta till skillnad från det gratistest som kan göras vid misstanke om pågående infektion, något som Hallands Nyheter tidigare skrivit om.

Nu har dock Regionstyr­elsen beslutat att Region Halland ska stå för kostnaden för antikropps­tester för all vårdperson­al i länet. Ett beslut som berör cirka 22 000 personer i Halland. Men vad kostnaden blir det vet man inte än. Martin Engström är hälso- och sjukvårdsd­irektör på Region Halland.

” Vi tar det som en del av kostnaden för pandemin, en kostnad som ligger utanför den planerade budgeten för 2020.

Martin Engström

– Vi tar det som en del av kostnaden för pandemin, en kostnad som ligger utanför den planerade budgeten för 2020, säger han.

Om all vårdperson­al skulle testas handlar det om en kostnad på runt 4,5 miljoner kronor. Pengar som sedan staten ersätter regionen med.

Men som vårdanstäl­ld är det inte bara att gå och testa sig för att få göra det gratis, betonar Mika Jägerstedt som är projektled­are för den utökade testningen vid Region Halland.

– Testningen genomförs i olika steg. Steg ett, som vi snart är klara med, är den mest patientnär­a personalen. Det är ansvarig chef som meddelar personalen om vem som ska testas och var, säger hon.

Har någon som är anställd inom vården redan gått och testat sig och betalat för tester kommer de inte kunna få tillbaka de pengarna retroaktiv­t enligt Mika Jägerstedt.

– Nej då har de tagit det beslutet privat och får stå för den kostnaden själva.

 ?? Bild: L-G Johansson ?? De 22 000 anställda inom vården i Halland ska få testa sig gratis för antikroppa­r.
Bild: L-G Johansson De 22 000 anställda inom vården i Halland ska få testa sig gratis för antikroppa­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden