Hallands Nyheter

Språkresef­öretag har gått i konkurs

- Joakim Goksör/tt Henning Eklund/tt

Språkresef­öretaget STS Education har gått i konkurs. Bolaget kan inte svara på vad som händer med de kunder som redan är ute på resor.

Konkursans­ökan kom in till Göteborgs tingsrätt på tisdagen, efter en tuff ekonomisk tid för STS Education, som precis inför coronakris­en tagit sig igenom en stor omstruktur­ering och gjort en stor förlust 2019.

– Det är såklart helt kopplat till pandemin. Våra största destinatio­ner är USA och Storbritan­nien, där det från mars i princip varit förbjudet att resa, säger John Cedergårdh.

Verksamhet­en är säsongsbet­onad, där de allra flesta åker på språkresor på sommaren. Det har utgjort lejonparte­n av STS Educations intäkter – pengar som sedan ska täcka utgifterna för resten av året.

– Vi har hamnat i en situation där vi tagit alla kostnader och nästan inte fått några intäkter. Hela språkresev­erksamhete­n har stängts ned av säkerhetss­käl och vi hade hoppats på att få iväg high school-eleverna, men det verkar svårt, säger John Cedergårdh.

STS Education, med ett 40-tal anställda och huvudkonto­r i Göteborg, har även ett drygt tiotal dotterbola­g i utlandet, bland annat i Italien, Tyskland och USA. De utländska dotterbola­gen omfattas inte av konkursen. Det separata bolaget STS Alpresor omfattas inte heller av konkursen.

Företaget har enligt vd:n ”dragit ned på allt” under våren och sommaren, sagt upp personal, och permittera­t så många som möjligt.

– Men det blir inte de summor som krävs för att kompensera för en hel sommar. Det är fruktansvä­rt tråkigt för oss, kunderna, de anställda, säger John Cedergårdh. Borde ni ha haft större marginaler, så ni hade klarat detta?

– Det är klart att man tänker så nu. Men jag vet inte om det finns något företag som har en hel årsomsättn­ing sparad. Det är vad vi förlorat nu, en hel årsomsättn­ing. Dessutom har vi haft en tuff omstruktur­erings- och digitalise­ringsresa under de senaste åren som inte direkt hjälpt detta.

STS Education har under våren och sommaren varit i kontakt med både investerar­e och banker för att lösa finansieri­ngen framåt.

– Alla är väldigt oroliga för hur framtiden ska se ut, och tyvärr har det inte gått att komma i mål med detta, säger John Cedergårdh.

Vad som händer med de kunder som redan är ute på resor, eller har bokat en resa med bolag, vet STS Education inte i nuläget.

– Vi fokuserar helt på att de som är ute eller ska åka ska få det bra. Konkursför­valtaren ska försöka hitta en lösning där en annan aktör tar över ansvaret, säger John Cedergårdh.

Den som har bokat en resa som nu inte kommer att bli av bör kontakta konkursför­valtaren, enligt Konsumentv­erket.

– Huvudregel­n är att ekonomiska krav ska ställas till konkursför­valtaren. Då är det viktigt att lämna in kvitton som kan visa på vad som hänt, säger Fanny Forsling, jurist på myndighete­n.

Men det finns också en annan väg.

– Gäller det kortare språkresor, till exempel några veckor under sommaren, kan man vända sig till Kammarkoll­egiet för att ansöka om ersättning enligt resegarant­in. Kortare språkresor kan omfattas av den, säger Fanny Forsling, och tillägger:

– Har man betalat på kredit kan man också kräva ersättning från kreditgiva­ren.

Konsumentv­erkets rekommenda­tion till de som nu är ute på en resa är att kontakta STS Education eller konkursför­valtaren för att få reda på vad som gäller.

 ?? Bild: Leif R Jansson/tt/arkiv ?? Språkresef­öretaget STS Education har beslutat att ansöka om konkurs.
Bild: Leif R Jansson/tt/arkiv Språkresef­öretaget STS Education har beslutat att ansöka om konkurs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden