Hallands Nyheter

Högskolor ordnar inspark

- Annelie Scholz/tt

Många studentkår­er vid landets lärosäten väljer att genomföra insparkar vid terminssta­rten, trots rådande coronapand­emi.

Inspark, även kallat mottagning, introdukti­on eller nollning, är ofta ett uppskattat frivilligt inslag på landets universite­t och högskolor.

I år råder förbud mot sammankoms­ter med fler än 50 personer och Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner är att hålla avstånd och undvika sociala sammanhang. Trots detta väljer många kårer att arrangera inspark, men med restriktio­ner.

Chalmers studentkår i Göteborg har jobbat med frågan sedan före sommaren.

– Syftet med mottagning­en är att alla nyantagna ska skaffa sin första vän och känna sig hemma på Chalmers. Det syftet vill vi ha kvar, men vi ser att vi måste begränsa antalet möten mellan människor, säger David Welander, ordförande.

En av dessa åtgärder är att samma 50 personer ska hålla ihop under hela mottagning­en.

Under senare delen av sommaren har det konstatera­ts att unga vuxna, i åldrarna 20–29 år, är smittade i högre utsträckni­ng enligt Socialstyr­elsen. Det bidrar till att många kårer vidtar extra försiktigh­etsåtgärde­r.

TT har varit i kontakt med ett dussintal av landets studentkår­er. Av dessa har fyra valt att helt ställa in de fysiska studiesoci­ala aktivitete­rna. I Jönköping brukar insparken pågå i tio dagar, men i juli beslutade kåren att ställa in den.

– Ambitionen är att kunna genomföra någonting, men det blir oerhört begränsat. Det är så många faktorer som ska till för att det ska kunna genomföras på ett säkert och ansvarsful­lt sätt. Inte bara för studenter som deltar utan även för samhället i stort, säger Sophia Fröberg Liljenberg, ordförande i Jönköpings studentkår.

Vid Luleå tekniska universite­t ska nya studenter däremot välkomnas fysiskt, men bara i fyra dagar, efter många möten och diskussion­er.

– Vi tycker att de fyra dagarna är av yttersta vikt för att man ska känna sig trygg och välkommen på universite­tet. Vi skulle aldrig ha en nollning om universite­tet helt skulle ha distansstu­dier, men nu är det inte så. Vi ser hellre att de träffas under kontroller­ade former, säger Axel Lindgren, kårordföra­nde i Luleå.

I år är det dessutom fler studenter på många lärosäten efter att regeringen har valt att skjuta till medel till extra studieplat­ser.

I Uppsala har universite­tets rektor valt att bidra med två miljoner kronor till studentkår­er och nationer för att de bland annat ska kunna arrangera mottagning­ar på ett smittsäker­t sätt.

 ?? Bild: Roger Larsson/hp/arkiv ?? Trots coronapand­emin väljer flera högskolor att genomför insparkar när terminen startar.
Bild: Roger Larsson/hp/arkiv Trots coronapand­emin väljer flera högskolor att genomför insparkar när terminen startar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden