Hallands Nyheter

Michael tog steget från matlagning till styrteknik

Michael Krantz har ett stort matintress­e som han levde på i många år som receptkrea­tör och matfotogra­f. I dag har han valt en helt ny bana och nyligen utbildat sig till elektriker. – Jag är inte rädd för förändring­ar, det mesta kan man ordna själv om man

- Maria Zihammou livets.gang@hn.se

Kan man verkligen göra allting själv? Ja, kanske inte allt men mycket om man bara tror på sin egen förmåga. När man växer upp i ett litet samhälle på landet med långt avstånd till de flesta affärer blir man på något sätt tvungen att ta saker i egna händer.

Precis så såg det ut för Michael

Krantz när han växte upp i byn Bredared strax utanför Borås. Det odlades frukt, bär och grönsaker i trädgården och föräldrarn­a gillade att bygga och fixa saker till familjen.

– Jag och mina yngre bröder drömde om köpesaft och köpebröd. Nu fattar jag vilken närodlad idyll som omgav mig. Båda mina föräldrar har alltid haft åsikten att man kan göra det mesta själv. Som när pappa byggde en tandemcyke­l till oss barn.

Han fortsätter och säger att det är mycket som man kan lösa själv om man vågar tro på sin egen förmåga. Och om kunskapen inte finns kan man ju alltid ta reda på hur man gör.

– Jag känner aldrig att det är jobbigt att lära mig något nytt. Min uppväxt har säkert påverkar mig att våga testa. Och när man lyckas genomföra projekt så föder det nya idéer och man blir sugen på att göra mer.

Vi sitter i Michaels och hans makes luftiga kök med fantastisk utsikt över älven och med kranarna i hamnen som fondvägg. Köket är välutrusta­t och strax ska han laga till en av sina favoriträt­ter. Helstekt piggvar med rödbetor, dill och kapris som aromatiskt tillbehör till fisken.

– Maten har alltid funnits med mig och jag gillade allt med matlagning och bakning när jag var liten. Samtidigt som jag är lösningsin­riktad.

Men det skulle dröja innan han försörjde sig på matintress­et. Det blev i stället en gymnasieut­bildning i grafisk formgivnin­g och media som ledde till många år inom tryckerivä­rlden med att ta fram broschyrer och tidskrifte­r.

– Nu när jag tänker tillbaka så var det en spännande utveckling som jag fick vara med om. Mitt första jobb var på ett tryckeri och det var innan internet och datorer så jag fick lära mig hantverket från grunden med att göra original på plåtar. När vi sedan började jobba digitalt fick jag möjlighete­n att lära mig allt från början och även ta fram hemsidor.

Men ett liv med maten blev det till slut när kärleken fick honom att ta steget och flytta till Göteborg 2005. Och något år senare började Michael matblogga.

– Mat är tacksamt, något alla gillar och har en åsikt om. Jag började med att lägga upp allt möjligt, både högt och lågt. Vardagsmat som raggmunk med fläsk eller sju sorters kakor. Från början var det mycket jobb med att få till bildkvalit­én och hitta rätt färg på bakgrunder för

att få maten att se god ut. Men eftersom jag alltid har gillat att fota så lärde jag mig efter hand.

– Det var superkul och jag hann även med att göra en egen kokbok med fotografen Håkan Aspnäs, ”Mat under bar himmel”.

Han fick kontakt med grundarna till receptport­alen Kokaihop och sedan kom erbjudande­t om han ville vara med och bygga upp en ny verksamhet med matbutik på nätet.

Under tiden han vant jobbar på i köket med att hacka dill och samtidigt steka fisken berättar han om jobbet med matsajten. Det var veckomenye­r som skulle sättas samman och fotografer­as i matstudion, och recept som skulle skapas till Metro och han skulle även hitta på recept till olika kampanjer med kända matproduce­nter av allt från glass till grönsaker. Intensivt och spännande eftersom den ena dagen aldrig var den andra lik.

– Verksamhet­en växte och det var hela tiden mycket att göra. Men förändring­ar i arbetet när företaget växte och blev stort ledde till att jag tröttnade och bestämde mig för att göra något helt annat, säger han.

Valet föll på en elektriker­utbildning som han nyligen avslutat, och han beskriver sig med sina 47 år som äldst i klassen. Men vad gör det när man gillar att testa nytt.

– Pilliga saker kan jag tycka är jättekul och jag har alltid varit intressera­d av teknik. Jag visste knappt vad jag gav mig in på med el- och energiprog­rammet. Nu vet jag mer och har precis fått anställnin­g hos Anders & Christian El AB. Det är spännande att arbeta

med fastighets­automation som styr värme, ventilatio­n och allt möjligt annat i en byggnad.

Men så klart stannar det inte där för Michael. För om han får drömma är gården i Falkenberg nästa projekt att ta sig an. Där finns en stor lada som i framtiden ska renoveras och kanske bli bed and breakfast.

– Jag har alltid gillat att göra nya saker och ska ju jobba länge till. En gammal kompis tyckte att jag var så modig som vågade sluta och börja på en helt ny bana. Jag ser det mer som att vad är det värsta som kan hända? Om man kan börja med ett halvårs tjänstledi­ghet är det en början på det som kan bli något helt nytt. Det har i alla fall funkat för mig.

 ??  ?? Michael Krantz fick snurr på sitt stora intresse och kunde leva som matfotogra­f och receptkrea­tör – tills han bestämde sig för att göra något helt annat, och hoppade på el- och energiprog­rammet. ” Jag har alltid gillat att göra nya saker och ska ju jobba länge till”, säger han.
Michael Krantz fick snurr på sitt stora intresse och kunde leva som matfotogra­f och receptkrea­tör – tills han bestämde sig för att göra något helt annat, och hoppade på el- och energiprog­rammet. ” Jag har alltid gillat att göra nya saker och ska ju jobba länge till”, säger han.
 ?? Bild: Maria Zihammou ??
Bild: Maria Zihammou

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden