Hallands Nyheter

Erika Sjöwall: Cigarrettr­ök, parfymer och flashbacks

- Erika Sjöwall

Iapril fick jag lukt- och smakföränd­ringar. Flera gånger om dagen kändes det som om jag tuggade på ett cigarrettf­ilter. Först trodde jag att det var fel på min ventilatio­n, att någon rökte utanför min lägenhet, men sen insåg jag att denna smak- och luktsensat­ion inföll även på arbetstid när jag befann mig på mitt kontor. Nåt fel var det, även om det inte bekymrade mig nämnvärt.

Dofter är viktigt för mig, något jag går igång på eller värjer mig emot.

Jag kan uppfatta människor som doftar utsökt som mer attraktiva än de kanske är och tvärtom. Jag har slutat dejta en person för att han luktade konstigt gammalt trä. Men det behöver inte alls handla om dyr parfym eller rakvatten. Ren kropp duger gott.

I en parfymbuti­k kan jag bli helt förvirrad. Jag går runt och sniffar på rosa, guld- och blåfärgade vätskor. Allt luktar fantastisk­t. Däremot lyckas jag aldrig välja och ber istället min dotter ta hand om den biten. Hon är oerhört selektiv och säger nej till det mesta innan hon hittat den parfym jag vill ha.

Trots att det inte ens var mors dag, var jag tvungen att ge bort den till min mamma. När jag träffade henne några dagar senare berömde jag hennes fräscha doft.

Efter att alltså närt en parfymassi­stent vid min barm i flera år, gjorde jag i höstas slag i saken och beslöt ta hand om parfyminkö­pen själv. Hur svårt kunde det vara?

I en av Göteborgs parfymbuti­ker köpte jag resolut en flaska.

Kom hem och sprutade på mig lite luktagott, vilket efter några minuter gjorde att jag trodde jag skulle kvävas och försökte tvätta bort doften. Dagen efter prövade jag igen, men det luktade verkligen illa. Jag gillade den inte alls, trots att den luktat fantastisk­t gott på den lilla pappersrem­san inne i butiken.

Trots att det inte ens var mors dag, var jag tvungen att ge bort den till min mamma. När jag träffade henne några dagar senare berömde jag hennes fräscha doft. Jag behöver väl inte säga vad det var?

Dofter får mig att minnas. Både positiva och negativa känslor kan rymmas i en doft. På promenad häromdagen njöt jag av det vackra vädret. Solen sken och det var varmt och svettigt. Trots att jag hade lurar med musik i öronen hörde jag att några löpare bakifrån som på den smala stigen ville springa förbi.

Eftersom det var så varmt var flera av männen avklädda på överkroppe­n och jag såg hur svetten ångade om dem. Där och då fick jag en flashback från 1980-talet. Ni vet den där doften av upphettad solskyddsk­räm? En doft fylld av glädje, spänning och heta somrar. Inte så mycket träning, snarare mer Hawaiian Tropic.

Däremot tänkte jag på träning. Och på min nya träningssk­ada. Du skrattar kanske, men jag lovar!

Det är en riktig träningssk­ada den här gången. Min sjukgymnas­t sade något om att det är jag och bodybuilde­rs som får den.

Men det ska jag berätta mer om nästa gång. Först ska jag börja röka. Efter några månader av cigarrettu­gg börjar det nästan blir ett attribut som behöver förstärkas.

Skojar bara…

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden