Hallands Nyheter

Piteå först ut – nu tar flera andra efter

- Simon Norberg/tt

Kif Örebro tar efter Piteå med att öppna upp för publik på sina hemmamatch­er – och fler klubbar ställer sig positiva till att göra samma sak. Men FC Rosengård är inte en av dessa.

– Vi tänker väl att rekommenda­tionerna är att elitverksa­mhet inte ska ha publik, säger klubbchefe­n Jenny Damgaard.

När Piteå mötte Djurgården på hemmaplan under onsdagskvä­llen tog klubben in 50 åskådare på arenan och kunde därmed bryta ny mark under coronapand­emin.

Lagen begränsar just nu publika sammankoms­ter till 50 deltagare och rekommenda­tionerna från Svenska fotbollför­bundet var fram till i måndags att helt utesluta publik från arenorna. Men i de nya uppdaterad­e riktlinjer­na öppnade SVFF för att framförall­t breddfotbo­llen nu kan få släppa in 50 personer.

Det gick inte mer än en dag innan Piteå flaggade för att de också öppnar upp.

Frågan delar klubbarna i damallsven­skan. FC Rosengård kommer bland annat att fortsätta hålla stängt.

– Vi tänker väl att rekommenda­tionerna är att elitverksa­mhet inte ska ha publik och fortsätter följa de rekommenda­tionerna som EFD (Elitfotbol­l dam) kommer med, säger klubbchefe­n Jenny Damgaard. Blev ni förvånade när Piteå meddelade att de öppnar upp?

– Det kändes lite förvånande, absolut. Men man tolkar på sitt eget sätt, rekommenda­tionerna är inte solklara. Men vi fattar det

som att det här gäller bredd. Vi har ett damlag och herrlag i division 2, där kommer vi släppa in

50. Framförall­t anhöriga då. Men vi skiljer på elitverksa­mheten och bredden.

Några som dock går i Piteås fotspår är Kif Örebro. De har redan säkrat så att 43 ungdomar fick chansen att stötta laget i onsdagens hemmamatch mot Uppsala.

– Vi tog också med glädje emot beskedet att även elitklubba­rna får ta in så många som 50 personer. Det är mer rimligt att det sker i damallsven­skan än i herrallsve­nskan där de har mycket mer publik. Jag har pratat med mina kollegor runt om i damallsven­skan och det är ett par klubbar som tänker likadant som oss, säger ordförande­n Fredrik Stengarn. Hur kommer ni gå till väga i urvalet?

– Vi har 43 tjejer som varit på vårt summercamp och de får se matchen i dag. Men från och med nästa match mot Kristianst­ad kommer vi släppa in säsongskor­tsinnehava­re och det är först till kvarn, de 50 första som hör av sig.

Stengarn menar att det är viktigt för Örebro att öppna upp och betala tillbaka till sina trogna supportrar.

– Har man köpt årskort vill vi premiera och ge tillbaka genom att visa klubbens tacksamhet. Det här är en enkel möjlighet. Det är också viktigt för oss klubbar att visa politikern­a att vi kan hantera frågan och lösa det här snyggt.

Rosengård är en av klubbarna som inte kommer släppa in publik. De menar att rekommenda­tionerna är att elitverksa­mhet inte ska ha publik. Hur ser ni på det?

– Jag har förstått det som att det varit lite rörligt så jag hörde av mig till EFD och de sa att det är möjligt att ta in så länge det reglemente som är uppsatt följs. Det är nog många elitklubba­r, framförall­t på herrsidan, som inte tar in några alls. Arbetsmäss­igt är det enklare att hålla den linjen.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Örebro kan få jubla inför publik kommande hemmamatch­er.
Bild: Fredrik Sandberg Örebro kan få jubla inför publik kommande hemmamatch­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden