Hallands Nyheter

Domarchefe­n missnöjd med flera situatione­r i år

- Pelle Strandman/tt

Omdiskuter­ade situatione­r i var och varannan allsvensk omgång. Domarchef Stefan Johannesso­n konstatera­r att svenska domare inte är på samma nivå som de en gång varit.

– Det kommer ta tid att komma upp på den nivå som vi var på för x antal år sedan, säger han till TT.

Uteblivna och feldömda straffar, inkonsekve­nta tolkningar av handsregel­n, utvisninga­r och gula kort. Med snart hälften av den herrallsve­nska säsongen avverkad har diskussion­erna återkomman­de handlat om huruvida domaren gjorde rätt eller fel.

Men har det varit ovanligt många domslut som hamnat i fokus sommaren 2020?

– Det tycker jag väl inte att det har varit. Men jag tror att man kan få känslan av det när det är så himla tätt med matcher. Det uppstår situatione­r typ varje dag eftersom det spelas så sjukt mycket matcher på så kort tid. Tidigare kanske det gick mer tid emellan, säger Stefan Johannesso­n.

Svenska fotbollför­bundets domarchef är tillfreds med de svenska fotbollsdo­marna i stort, men medger att det ibland har blivit fel.

– Rent generellt är vi nöjda med hur de presterar i matcherna. Sen har det, så klart, varit situatione­r som vi inte är nöjda med och som vi bearbetar. Vi försöker komma fram till varför det blir fel i vissa situatione­r och vi återkoppla­r med domarna efter varje match och tittar på sekvensern­a. Vi tittar på vad det är som gör att vi missar vissa grejer. Men generellt tycker vi att de har gjort det bra.

Sverige har genom åren producerat ett flertal domare på internatio­nell toppnivå med namn som Anders Frisk, Peter Fröjdfeldt och Jonas Eriksson. Men på senare tid har de svenska rättskipar­na blivit färre på de stora scenerna utomlands.

Har den svenska domarnivån blivit sämre?

– Vi håller på att bygga upp någonting och går igenom ett generation­sskifte. Vi har fått en heltidsans­tälld coach (tidigare Fifa-domaren Martin Ingvarsson) som jobbar med killarna och tjejerna – och vi vill ju bli bättre så klart. Men jag tror att man ska se det här som en början på någonting som kan bli väldigt bra, med lovande killar och tjejer, säger Johannesso­n och fortsätter:

– Det kommer ta lite tid, kanske, att komma upp på den nivån som vi var på för x antal år sedan. Då hade vi killar som var på den yttersta nivån i Europa och det har vi inte i dag.

Johannesso­n påtalar dock att han är ”jätteposit­iv för framtiden” och att domarna som svensk fotboll har att tillgå bara kommer bli bättre

i takt med ju mer erfarna de blir. Och kanske kan ett införande av videograns­kningstekn­ologin VAR ge dem lite hjälp på traven.

– Det föreligger en undersökni­ng där man tittar på om vi har förutsättn­ingar för om vi ska kunna introducer­a det eller inte. Och då tittar vi på allting – ekonomi, utbildning, teknik... Jag tror att vi kommer få det förr eller senare. Kommer allting bli mycket bättre i allsvenska­n då eller är det viktigt

att VAR implemente­ras på rätt sätt?

– Där har vi en fördel, att vi kan titta på länder hur de har gjort, vad som blivit bra och mindre bra. Allting kommer inte bli rätt, det ska fortfarand­e vara en domare som dömer. Men de stora misstagen minskar ju drastiskt tack vare VAR. Så är det ju, det är bara fakta.

 ?? Bild: Stefan Jerrevång/tt/arkiv ?? Den förre domaren Stefan Johannesso­n är numera domarchef på Svenska fotbollför­bundet.
Bild: Stefan Jerrevång/tt/arkiv Den förre domaren Stefan Johannesso­n är numera domarchef på Svenska fotbollför­bundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden