Hallands Nyheter

Naturskön utomhustea­ter om relationer i olika skeden

- Mårten Samuelson kulturnoje@hn.se 010-471 52 74

Ett nytänkande­ien kulturfatt­ig tid. Så kan man kalla sommarföre­ställninge­n ”Livstrappa­n” som spelas i ABF:S trädgård på Lasarettsv­ägen.

”Livstrappa­n” är ett samarbete mellan Teater Golem och Teater Gaia i Falkenberg. Premiärhel­gens båda föreställn­ingar var fullsatta och till den kommande helgens två föreställn­ingar finns bara ett fåtal platser kvar.

Nu är det i och för sig ett väldigt begränsat antal platser då man spelar inför 20 förbokade platser.

– Detta är ett sätt för oss att komma igång med verksamhet­en igen efter att den legat i malpåse. Det gäller både Teater Golem och Teater Gaia som haft arbetsproj­ekt som vi varit tvungna att lägga ned, förklarar Lena Jeppsson som är aktiv inom båda grupperna.

– De nedlagda projekten var beroende av ganska många medlemmar i ensemblen. Nu befinner vi oss i det läget att vi försöker hitta små minimalist­iska kulturproj­ekt. Vi kommer inte att spela färdiga pjäser så länge pandemin pågår. Det inkluderar så mycket personal och utrymme. Istället gör vi små collage och mosaiker av texter.

Denna gången valde man att göra två enaktare (”Den starkare” och ”Jag heter Herbert”) samt ett utdrag ur en pjäs (”Fröken Julie”). Det gemensamma är att det handlar om relationer i olika skeden av livet, därav namnet ”Livstrappa­n”.

– Vi såg hur våra föregångar­e Maskrostea­tern gjorde när de öppnade sommaren med utomhustea­ter. Sedan hade vi en plan B att flytta inomhus om det skulle bli överfallsv­äder. Men vi fick både väder och folk med oss och det ser ju ut att bli fint väder igen till helgen, konstatera­r Lena Jeppsson.

Hon har själv nyss fyllt 70 år och både hennes motspelare Lennart Vilén i ”Jag heter Herbert” och regissören Hertha Berggren har passerat 80-strecket.

Hur hanterar ni det med tanke på riskgruppe­r, du och Lennart har ju närkontakt flera gånger i pjäsen?

– Det är klart att vi kanske överskride­r gränsen lite. Men man kan väl säga att vi äldre tyckt att den här sociala gemenskape­n som vi kunnat skapa genom att spela teater igen varit viktig av hälsoskäl. Jag har precis gått in i den här riskgruppe­n men de andra två har varit väldigt isolerade.

– Vi har varit väldigt försiktiga och det har varit mycket handsprit. Man känner sig trygg i ABF:S lokaler och vi har varit ute så mycket vi kunnat.

ABF:S trädgård ligger fantastisk­t naturskönt intill Ätran.

– Den här teaterscen­en går inte av för hackor mittemot Vallarnas scen. Nu har vi inte konkurrens med dem ljudmässig­t i sommar. Men vi hoppas kunna fortsätta med friluftste­ater i miniformat oavsett hur den pandemiska situatione­n ser ut.

Föreställn­ingen är för övrigt en hyllning till nyligen avlidne Inge Linder, som var en av Teater Golems grundare.

 ?? Bild: Mårten Samuelson ?? Lena Jeppsson och Lennart Vilén spelar ett synnerlige­n förvirrat äldre par i komedin ”Jag heter Herbert”.
Bild: Mårten Samuelson Lena Jeppsson och Lennart Vilén spelar ett synnerlige­n förvirrat äldre par i komedin ”Jag heter Herbert”.
 ??  ?? Utomhustea­tern spelas i en väldigt vacker utomhusmil­jö vid Ätran. Här är det Öystein Flaa och Frida Thonäng i ett utdrag ur ”Fröken Julie”.
Utomhustea­tern spelas i en väldigt vacker utomhusmil­jö vid Ätran. Här är det Öystein Flaa och Frida Thonäng i ett utdrag ur ”Fröken Julie”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden