Hallands Nyheter

Skräck-kamp mot rasism och monster i Lovecrafts anda

HBO:S nya storsatsni­ng ”Lovecraft country” handlar om en svart familj på roadtrip genom 50-talets Jim Crow-amerika. De försöker överleva den våldsamma rasismen men också monster och magi ur skräckmäst­aren HP Lovecrafts litterära verk.

-

Krigsveter­anen Atticus Black, hans väninna Letitia och hans farbror George arbetar med en guidebok till frizoner från rasism (en så kallad ”greenbook”) i den amerikansk­a södern. Snart startar en jakt efter Atticus försvunne far Montrose, spelad av Michael K Williams. En resa där de stöter på rabiata rasister, övernaturl­iga monster och ett hemligt sällskap av dubiösa magiker.

Svart magi är i högsta grad närvarande även i dagens samhälle, menar Michael K Williams.

– Jag ska ge ett exempel på svart magi. Att du kan ta in ett barn i ett förhörsrum och ljuga för honom, och säga ”din kompis sade att du gjorde det”, det är en sorts trolldom där du använder din makt och manipulera­r sanningen för att få ett särskilt resultat. Vi ser de egenskaper­na spela ut i ”Lovecraft country” och det ger oss en inblick i hur vi har kommit dit vi är i dag, säger han.

Familjen Blacks bakgrund ger också ett slags tidslinje över USA:S rasistiska historia: när publiken träffar dem har de redan överlevt en massaker i Tulsa, Oklahoma, de har bott i södra Chicago som på den tiden var en krigszon och de fortsätter att navigera genom Jim Crow-södern.

Jonathan Majors, som spelar huvudrolle­n som Atticus, menar att serien har blivit speciellt relevant i dagens USA där protestern­a mot rasistiskt polisvåld har pågått i flera månader.

– Räkenskape­n för vårt lands största synd är här, det som är avhumanise­ringen av många olika grupper. Om vi slår på tv:n nu ser vi hur det avslöjas på många sätt: Orättvisor­na och systemen som det

En sak som är så radikal med ”Lovecraft country” är att den omskapar och sätter svarta röster i centrum i en genre där de stängts ute så länge.

Jurnee Smollet-bell

här landet har byggt upp och fortfarand­e propagerar. Det vackra med serien är att vi också avslöjar det, men på ett konstnärli­gt sätt med mycket integritet och autenticit­et, säger Jonathan Majors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden