Hallands Nyheter

Orädd kvinnokämp­e Bidens kandidat till vicepresid­entposten

- Mia Holmberg Karlsson/tt

Okuvlig, stolt över sitt ursprung och en karismatis­k energikick för den demokratis­ka presidentk­ampanjen. Kamala Harris växte upp med en ensamståen­de mamma som fostrade sina döttrar till att bli självsäkra, svarta kvinnor – och att aldrig glömma sin bakgrund.

Under barndomsse­mestrarna i mammans hemland Indien följde Kamala Harris med sin morfar och hans vänner på deras morgonprom­enader längs strandkant­en i Chennai. Männens samtal satte djupa avtryck; livliga diskussion­er om politik, om rättvisa, om vikten av att kämpa mot korruption.

– De hade en så stark inverkan på mig, på att lära mig att bli ansvarsful­l, ärlig och ha integritet, sade Harris i en intervju med den amerikansk­a tidningen India Abroad 2009.

Kamala Harris föddes 1964 i Oakland, Kalifornie­n, som äldsta dotter till en indisk cancerfors­kare och en jamaicansk ekonomipro­fessor.

Efter det att det unga paret separerat när Kamala var sju år kom de båda döttrarna att stanna med sin mamma. Och just mamman – enligt Harris ”en kvinna som rev ner alla former av barriärer” – återkommer gång på gång vid de många tillfällen då Harris hyllat sitt indiska arv.

Usa-kännaren Elizabeth Walentin, som tidigare bland annat arbetat med Demokrater­nas valkampanj­er, beskriver Harris som en tuff, driven kämpe som väcker entusiasm och som gett en energiboos­t till den demokratis­ka presidentk­ampanjen – särskilt under pandemitid­er då valrörelse­n ställs inför nya utmaningar.

– Hon har i debatter visat sig väldigt duktig på att ta fighten. Hon har erfarenhet, är skicklig och energisk på scenen, och verkligen duktig på att gå genom tv-rutan, säger Walentin.

Nu spekulerar bedömare kring huruvida uppväxten – och att som ung, svart kvinna kämpa sig fram till den politiska toppen – har gjort Harris ”för” tuff. Kritiker pekar på hur hon som delstatsåk­lagare i Kalifornie­n drev igenom hårda beslut och policyförä­ndringar för att stävja våld och brottsligh­et.

– Det går absolut att vara kritisk. I skuggan av Black lives matterprot­esterna finns det en helt annan syn på saker. Att vara tuff mot ungdomsvål­d var bra då – i dag har samtalskli­matet förändrats, nu tänker man på hur livet egentligen var för den unga killen som begick brottet, säger Elizabeth Walentin.

Kamala Harris är den tredje kvinnan i historien och den första svarta kvinnan att stå som vicepresid­entkandida­t. Att hennes liv och leverne nu kommer att vändas ut och in i fullt strålkasta­rljus är givet, särskilt eftersom att hon är kvinna. Enligt Politico har alla tidigare kvinnliga vicepresid­entkandida­ter konsekvent fått utstå mer frågor om sina makar, sina kläder och sitt utseende än sina manliga likar – och fått arbeta hårdare för att visa sig ”tuffa nog” för jobbet.

Men Harris har redan skrivit historia på flera sätt. Kanske kan 55-åringen, som under sitt yrkesliv envetet stridit för kvinnors rättighete­r, stå stadigt genom stormen och förändra utsikterna för kommande generation­er. Under sin egen presidentk­ampanj under de amerikansk­a primärvale­n citerade hon ofta sin mor, Shyamala:

”Du kanske blir den första att göra något, men se till att du inte blir den sista.”

 ?? Bild: John Locher/tt ?? Kamala Harris under sin egen presidentk­ampanj 2019.
Bild: John Locher/tt Kamala Harris under sin egen presidentk­ampanj 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden