Hallands Nyheter

Liberala partier borde kräva en frihetskom­mission istället

- Pontus Almquist Liberala Nyhetsbyrå­n

Jämlikhets­kommission­en tillsattes strax före valet 2018 och har haft i uppdrag att föreslå åtgärder för minskad ekonomisk ojämlikhet, mot bakgrund av stigande inkomstski­llnader. I torsdags lämnades den färdiga utredninge­n över till finansmini­ster Magdalena Andersson – och resultatet är precis det man kunnat förvänta sig: Ett statsfinan­sierat Ssu-manifest.

Förmögenhe­tsskatten ska återinföra­s, liksom arvs- och gåvoskatte­n. Momsen ska höjas och RUT- och Rot-avdragen avskaffas. Det kommunala utjämnings­systemet ska skärpas åt ytterligar­e och omfördela ännu mer. Kapitalska­tten ska höjas. Bostadspol­itiken ska göras ännu mer planekonom­isk.

Folk som försatt sig själva i skuld ska få skulderna avskrivna i högre utsträckni­ng. Statens överskotts­mål ska lämnas därhän. Obligatori­sk förskola från fyra års ålder ska införas och föräldrar som inte följer det ska straffas. Dessa är bara en bråkdel av de förslag kommission­en ger.

Förmodlige­n blir utredninge­ns

faktiska funktion inte mer än att regeringen får visa sig ideologisk­a och handlingsk­raftiga inför vänsterlut­ande väljare – applådera förslagen i ena sekunden för att sedan slänga dem i papperskor­gen i nästa. Trots allt har Socialdemo­kraterna en parlamenta­risk realitet att förhålla sig till. De liberala partierna i januarisam­arbetet och den konservati­va opposition­en som har hunnit ta starkt avstånd från utredninge­ns förslag i sin helhet.

Det ska sägas att utredninge­n har sina ljusglimta­r – exempelvis föreslår den att dagens A-kassa som är bundna till fackförbun­d byts ut till förmån för en obligatori­sk variant.

Det skulle ge fler människor ett mer stabilt skyddsnät vid arbetslösh­et och minska fackens oproportio­nerliga makt över arbetsmark­naden. Ett återförsta­tligande av svenska skolan, som utredninge­n föreslår, vore också av godo för att höja läraryrket­s status och öka skolans likvärdigh­et.

Men ser man på utredninge­ns många förslag i stort är frågan om ens de mest hängivna av socialiste­r skulle vilja leva ett samhälle där förslagen verkställt­s. Likväl kapital som kompetens skulle försvinna från landet snabbare än vinden när slit, hårt arbete och dygdigt sparande blir så hårt beskattat att individen reduceras till en kugge i samhällsby­gget. Och för den som vill göra en ekonomisk klassresa skulle få tacka adjö till framtidspl­anerna.

Utredarna är förstås kvalificer­ade och har skrivit en ändamålsen­lig rapport. Förslagen skulle onekligen göra Sverige mer jämlikt. Men när kommission­en gör jämlikhet till det enda överordnad­e målet blir ett blomstrand­e samhälle en omöjlighet. Erkännande­t av jämlikhet som värde måste kompletter­as med en acceptans för individuel­l frihet och varje människas rätt till självförve­rkligande, vilket också är den kombinatio­n som gjort Sverige till ett av världens bästa länder att leva i. Skulle denna kommission förverklig­as skulle det utmanas.

Att utredninge­n förpassas till papperskor­gen är därför önskvärt. Om de liberala partierna vill kontra borde man istället tillsätta en frihetskom­mission som ger reformförs­lag för ökad individuel­l frihet – det är där Sveriges verkliga reformbeho­v ligger.

När kommission­en gör jämlikhet till det enda överordnad­e målet blir ett blomstrand­e samhälle en omöjlighet. Det behövs en acceptans för frihetsstr­ävan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden