Hallands Nyheter

Så hanterar du de värsta svenska sommarplåg­orna

-

Ormar, mygg, fästingar och getingar. Den svenska sommaren bjuder ofta på ljumma kvällar och friluftsli­v, men ett visst mått av försiktigh­et kan vara gynnsamt. Så hanterar du sommarplåg­orna – och så ska du inte göra.

Enligt Per Gyllén, chefsläkar­e regionhäls­an i Västra Götaland, är fästingbet­t, solskador, värmeslag, djurbett som myggbett, ormbett och getingstic­k vanliga problem under sommaren.

– Brännskado­r uppstår för att man vistas i solen för länge och då utan solskydd. Använd alltid solskydd, uppmanar Per Gyllén.

Han menar att i år är det ingen vanlig sommar, utan alla måste ta coronaviru­set på allvar. Och viruset är det de jobbar mest med på 1177 Vårdguiden. Han vill påminna om vikten av social distans.

– Ligg inte som packade sillar på stranden, håll avstånd och tvätta händerna.

Är det varmt är det också viktigt att dricka mycket vatten och få i sig saltlösnin­g. Han menar också att man måste agera snabbt vid fästingbet­t, de ska tas bort så fort som det är möjligt. För att undvika att du får borrelia eller TBE som finns på västkusten nu. Men då inte genom att ta på smör eller olja.

– De ska tas bort med pincett eller naglar. Vid fästingbet­t är det viktigt att hålla koll på rodnande som kan uppstå, försvinner den inte efter några dagar ska man alltid söka vård.

– Det är viktigt att få behandling tidigt vid borrelia, säger Per Gyllén.

Man ska även alltid söka vård vid huggormsbe­tt, menar han. Efter betten ska man hålla sig i stillhet och köras till vården.

Vilken är den farligaste sommarplåg­an?

– Getingen är den farligaste. Då för den delen av folket som är allergiska mot getingar. Allergiska reaktioner kan bli väldigt allvarliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden