Hallands Nyheter

Oskar i tv plus revy med Dorsin och Ulveson

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Kultur&nöje: Falkenberg­aren Oskar Störtebeck­er arbetar nu med Henrik Dorsin och Johan Ulveson och syns i den nya Scalarevyn och tv-serien ”Premiärdat­um oklart”.

Oskar Störtebeck­er arbetar just nu med komikerna Henrik Dorsin och Johan Ulveson.

– Vi har valt att försöka hitta humorn i allt det hemska som händer, säger den 28-årige musikalart­isten från Falkenberg.

Oskar Störtebeck­er tycker förstås att det känns konstigt att repetera en revy och inte veta om den får spelas för halv salong från den 22 oktober. Ett sätt att utnyttja osäkerhete­n under coronapand­emin har varit att göra en humorserie för Sveriges Television om repetition­erna av Scalarevyn i Stockholm.

– Ja, en gång i veckan har vi spelat in en förvrängd version kan man säga, med en förhöjd verklighet, förklarar Oskar på telefon från hemstaden Stockholm.

I tv-serien ”Premiärdat­um oklart” visas exempelvis när Oskar, kollegan Gabriella Kaiser och koreografe­n Anna Ståhl repeterar och Johan Ulveson oroar sig för att ”Döden närmar sig i form av slingrande dansare” och säger ”Låt en massa unga obrydda dansare ge Johan Ulveson taktik massage på scen och så kan vi se hur sjuk han blir”.

– Vi tre sjunger och dansar i många nummer och har olika små roller i revyn. Det blir aktuella grejer om corona och Kina och Huawei. Mycket satir som är över gränsen på ett snyggt sätt och nya texter till gamla revylåtar, berättar Oskar och fortsätter:

– Vi spelar på blodigt allvar, men när man lyssnar märker man att texten är förvrängd. När Klas Hedlund från Kungliga operan sjunger om vad man kan se på Netflix är det så fint att man nästan gråter, men samtidigt viker man sig eftersom han sjunger om så konstiga saker.

Audition för revyuppdra­get var i mars, precis när coronapand­emin hade brutit ut.

– Vi blev kallade en och en. Jag sjöng ”You’ve got a friend” och gjorde en showdans där de ville se lite humor. Jag gick loss och sprang runt som en galning och minns inte alls vad jag gjort, men det gick vägen.

Scalarevyn är nyskriven och ska hylla i forna tiders revygenre.

– Vi ska sätta publiken i en underhålln­ingskuvös och bjuda på ett fyrverkeri av infall, säger manusförfa­ttaren Henrik Dorsin på Scalateate­rns hemsida.

– Min plan är att låta världar krocka, generation­er mötas och sanslöst trams blandas med musik och samhällsen­gagemang, säger regissören Micke Lindgren.

Dansstilar­na som ingår är tango, jazzdans, salsa, modernt och Oskars favorit: showdans.

– Ja, det blir bland annat ett riktigt pompöst öppningsnu­mmer. Det är intressant att jobba med rutinerade skådespela­re som tänker på varför en rollfigur gör en sak, innan de börjar experiment­era. Vi dansare lär oss koreografi­n först innan vi lägger på känslorna. Det är inifrån och ut, och tvärtom, säger Oskar Störtebeck­er.

Förutom i olika scenshower har falkenberg­aren synts i musikvideo­r och dokumentär­en ”Hans Marklund – showdansen­s mästare”.

– Frilansliv­et går ju i perioder så vid sidan om har jag undervisat på en dansstudio. Revyn kan hålla på ända till december nästa år, så den är mitt längsta uppdrag efter utbildning­en, säger Oskar, som precis har åkt hem för att hälsa på familj och vänner i Falkenberg.

 ??  ??
 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/svt ?? Henrik Dorsin, Johan Ulveson och Vanna Rosenberg syns i ”Premiärdat­um oklart”, som parodierar repetition­erna av Scalarevyn.
Bild: Stina Stjernkvis­t/svt Henrik Dorsin, Johan Ulveson och Vanna Rosenberg syns i ”Premiärdat­um oklart”, som parodierar repetition­erna av Scalarevyn.
 ?? Bild: Petter Elnerud ?? På SVT Play syns Oskar Störtebeck­er i de sex delarna av ”Premiärdat­um oklart”, en humoristis­k fejkdokume­ntär om Scalarevyn, skriven av Björn Edgren och Michael Lindgren.
Bild: Petter Elnerud På SVT Play syns Oskar Störtebeck­er i de sex delarna av ”Premiärdat­um oklart”, en humoristis­k fejkdokume­ntär om Scalarevyn, skriven av Björn Edgren och Michael Lindgren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden