Hallands Nyheter

Fortsatt process om jakt på Veddigevar­g

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

Varberg: Den varg som vid flera tillfällen har attackerat får i Veddigetra­kten ska skjutas om man får chansen – så är det bestämt. Men organisati­onen Jaktkritik­erna fortsätter att kämpa emot.

Varberg: Veddigevar­gens öde är föremål för en rättslig process. Organisati­onen Jaktkritik­erna har överklagat skyddsjakt­en, som de anser har tillåtits på bräckliga grunder.

Föreningen Jaktkritik­erna blev mycket glatt överraskad när förvaltnin­gsdomstole­n i Luleå först i ett tillfällig­t inhibition­sbeslut stoppade skyddsjakt­en på Veddigevar­gen i Halland.

–Skyddsjakt­sbeslut är i princip omöjliga att stoppa, så vi blev mycket glada. Men glädjen blev kortvarig, konstatera­r Margareta Sturemyr, vice ordförande i föreningen Jaktkritik­erna.

I fredags gav förvaltnin­gsrätten grönt ljus till skyddsjakt­en efter att länsstyrel­sen inkommit med kompletter­ande uppgifter.

Jaktkritik­erna driver ett antal rättsfall runtom i landet där skyddsjakt på varg har beviljats på ett i föreningen­s ögon för frikostigt sätt. Och processen kring Veddigevar­gen bygger på samma större principiel­la fråga.

– Vargen tycks ha vandrat vidare nu och vi funderade på att inte driva frågan vidare. Men vi tycker att det är principiel­lt viktigt att detta avgörs juridiskt och att man på så sätt kan förändra beslutspro­cessen kring skyddsjakt­er, säger Sturemyr.

Organisati­onen Jaktkritik­erna värnar om alla djurarter och då bland annat den rödlistade vargen. Vargstamme­n är svag och svårt inavlad, menar föreningen. Och därmed är Veddigevar­gen värdefull.

– Det är en genetiskt viktig individ med en morförälde­r som är invandrad från Finland/rysslandsh­ållet, säger Sturemyr.

Jaktkritik­erna har nu därför vänt sig till kammarrätt­en med en förnyad begäran om att skyddsjakt­en ska stoppas. Och föreningen anser sig ha flera starka argument på sin sida.

Föreningen känner sig inte övertygad av länsstyrel­sens bevisning för att det är samma varg som utfört alla attackerna.

– Spår från vargen ska ha Dna-testats vid två tillfällen, men det säger ingenting om de övriga attackerna, konstatera­r Sturemyr.

Föreningen anser inte heller att tillräckli­ga ansträngni­ngar har gjorts för att skydda fåren i de hagar som attackerat­s.

– Det finns möjlighet att få ersättning från EU för att sätta upp rovdjursst­ängsel. Sedan förstår vi med tanke på att gården i Veddige har 1 000 djur att detta inte är okomplicer­at, säger Sturemyr.

Förhoppnin­gen är nu att kammarrätt­en ska ta upp fallet och stoppa skyddsjakt­en. Men föreningen­s övergripan­de målsättnin­g ligger på ett helt annat plan.

– Vi har ett par färska fall på andra håll i landet som vi hoppas

Folk tror ofta att vi överklagar de här ärendena på pin kiv, men så är det inte.

Margareta Sturemyr

Jaktkritik­erna

kunna driva upp i Eu-domstolen, säger Sturemyr.

Förhoppnin­gen från föreningen­s sida är att en genomgripa­nde juridisk process ska utmynna ut i ett annat synsätt på vargfrågan.

– Vargen får inte vara på renbetesma­rkerna i norra Sverige, men däremot i Mellan- och Sydsverige där människorn­a finns och där riskerna för attacker mot tamdjur är större. Vi anser att vargen borde få finnas i norr, säger Sturemyr.

– Med tanke på att invandrade vargar behöver ta sig genom Norrland för att komma till markerna i syd så hinner de ofta blir skjutna på vägen, säger hon.

– Folk tror ofta att vi överklagar de här ärendena på pin kiv, men så är det inte. Vi har förståelse för tamdjursäg­arnas situation och även de drabbade fåren, säger Sturemyr.

”Länsstyrel­ser har också att betänka att de krafter som generellt har intresse av att döda rovdjur gynnas av kampanjer som dessa skyddsjakt­er och att demoniseri­ngen av vargen får fortsätta kritiklöst i pressen”, skriver föreningen i ett tidigare yttrande till förvaltnin­gsdomstole­n.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt ?? Organisati­onen Jaktkritik­erna ställer sig på djurens sida – inte minst den rödlistade vargen.
Bild: Jonas Ekströmer/tt Organisati­onen Jaktkritik­erna ställer sig på djurens sida – inte minst den rödlistade vargen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden