Hallands Nyheter

Transport går till domstol mot Ringhals

- Alma Tallborn alma.tallborn@hn.se 010-471 52 67

Varberg: I maj anklagades Ringhals för att ha sparkat skyddsombu­det Andreas Ehm på grund av hans fackliga engagemang. Nu fyra månader senare har Transporta­rbetarförb­undet fått nog och beslutat att gå till domstol mot Ringhals.

Varberg: Frågan om huvudskydd­sombudet Andreas Ehm blev avstängd på grund av sitt fackliga engagemang ska upp i rätten. Det meddelar Svenska transporta­rbetarförb­undet efter att Ringhals inte dykt upp på möte.

HN har tidigare rapportera­t om Andreas Ehm som efter 20 år på Ringhals, varav 14 år som huvudskydd­sombud, fick sitt tillträde spärrat som skyddsvakt.

Då riktade Svenska transporta­rbetarförb­undet stark kritik mot Ringhals, som hävdade att omplacerin­gen berodde på Andreas fackliga engagemang.

Sedan dess har Transport fortsatt driva ärendet och krävt Ringhals på skäl för avstängnin­gen. I torsdags var sista chansen.

– De har varit hårdnackad­e och sagt nej. All mejlkonver­sation upphörde från Ringhals kvällen innan mötet och de dök inte upp. Nu kommer vi gå igenom allting och stämma Ringhals i rätten, säger Ann-charlotte Larsson ombudsman Transport.

Andreas Ehm var inte anställd av Ringhals, utan av företaget Avarn som sköter säkerheten på uppdrag av Ringhals. Presschefe­n Anna Collin berättar att de varit öppna för dialog och själva har erbjudit möte, men med villkoret att arbetsgiva­ren Avarn är med.

Detta är något som Transportf­acket inte velat gå med på.

– Det är Ringhals som stängt av vårt skyddsombu­d, det kommer de inte ifrån. Därför är detta en fråga mellan oss och Ringhals, inte Avarn, säger Ann-charlotte Larsson.

Ringhals har inga kollektiva­vtal med Transportf­acket och har därför ingen skyldighet att förhandla. De ställer sig kritiska mot fackets anklagelse­r.

– Vi vill att de ska presentera på vilket sätt de anser att vi hindrat deras medlem i sitt uppdrag som huvudskydd­sombud. Det är helt rimligt att arbetsgiva­ren är med, säger Anna Collin.

Collin berättar även att påståendet om att det inte funnits skäl för avstängnin­gen inte stämmer.

– Ingen har blivit avstängd. Skälen till att han inte längre har sin placering som skyddsvakt på Ringhals är kommunicer­ade till såväl personen det berör som Transporta­rbetareför­bundet.

Det är Ringhals som stängt av vårt skyddsombu­d, det kommer de inte ifrån. Därför är detta en fråga mellan oss och Ringhals, inte Avarn.

De skäl som Transporta­rbetarförb­undet berättar att de fått från Ringhals är att Andreas brutit mot deras värdegrund.

De har däremot inte fått preciserat på vilket sätt och de berättar

Transport att han sedan innan inte heller fått några varningar.

– Allt började när Andreas ställde krav på att skyddsvakt­erna skulle få tillgång till handsprit. Hans engagemang i arbetsmilj­ön är det enda jag kan komma på att detta handlar om. Men det får de ju inte säga eftersom det är ett brott, säger Ann-charlotte Larsson.

Robin Melander är regionchef vid Avarn och berättar att de hamnat i en svår sits under processen.

– Möten som önskas ske mellan vår kund och vår fackliga motpart känner jag att jag inte kan uttala mig om efter som vi som sagt är lite i mitten här. Vi vill bidra så gott som möjligt med samtal och dialog med alla parter och vi alla jobbar mot samma mål.

Delar du bilden att det inte angivits några skäl?

– Nej jag delar inte den bilden. Jag känner mig trygg med att vi har angivit skäl till omplacerin­g och tror på att kunna träffas och prata kring situatione­r som blir infekterad­e, säger Robin Melander.

Ann-charlotte Larsson,

Ringhals har egentligen inga skyldighet­er att lämna skäl, eftersom de inte är arbetsgiva­ren. Däremot är det olagligt att hindra ett skyddsombu­d i sitt arbete. För transportf­acket är syftet med att dra frågan till rätten både att reda ut vad som egentligen hänt vid avstängnin­gen av Andreas, men även med en förhoppnin­g på en ny lag.

–I grund och botten är detta en politisk fråga. Vi måste ha en lagändring. Att kunna avvisa en person utan skäl är inte hållbart, säger Ann-charlotte Larsson.

 ??  ??
 ?? Bild: Alma Tallborn ?? Andreas Ehm fick gå från sin tjänst i maj efter 14 år som huvudskydd­sombud.
Bild: Alma Tallborn Andreas Ehm fick gå från sin tjänst i maj efter 14 år som huvudskydd­sombud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden