Hallands Nyheter

Katarina Erlingson: ”Fria tankars hem” är en viktig 100-årsjubilar att hålla levande.

Samhällsde­batten behöver inspireras av folkbildni­ngen. Studiecirk­eln som startade i Slöinge kan vara grunden för arbetet att återta det goda samtalet.

- Katarina Erlingson katarina.erlingson@hn.se 010-471 52 72

Ledare 25/9. Den 24 september 1920, alltså för 100 år sen, bildades ”Fria tankars hem”, en studiecirk­el som skulle bli grunden till det som sedan blev Studieförb­undet Vuxenskola­n. Det var två bröder i Slöinge, Rudolf och Eric Carlsson på gården Gåsabol, som tog initiative­t. Organisati­onsbyggand­et på landsbygde­n hade startat något årtionde tidigare, och ungdomarna fortsatte i samma anda. Kyrkan hade i princip monopol på sanningen och landsbygds­ungdomarna kände ett behov av att diskutera fritt.

Studiecirk­eln inriktade sig också på viktiga kunskaper som svenska språket och ekonomi, även om diskussion­en tydligen var det som satte prägeln. Det underbart vackra namnet ”Fria tankars hem” träffar rätt, för hundra år sen likväl som i dessa dagar.

I början av seklet hade kyrkan stor makt och prästen ogillade starkt den nya studiecirk­eln. Folkskollä­raren höll ett föredrag om Darwin och hans utveckling­slära och det påstås att prästen blev oerhört arg när han fick höra talas om detta, så arg att han slog sönder ett bänklock i skolan. I dagens öron låter det bara rörande, men det var en nog så verklig konflikt på 1920-talet.

Det som är anmärkning­svärt med pionjärern­a och deras framåtanda är att de själva fick göra studieplan­er och ta fram studiemate­rial. Cirkeln levde kvar under många år i Slöinge, ända in på 80-talet, enligt Anders Johnson som ställt samman informatio­n om Fria tankars hem på Studieförb­undet Vuxenskola­ns hemsida. Cirkeln var grunden till att Svenska Landsbygde­ns Studieförb­und bildades 1930 och som 1967 blev Studieförb­undet Vuxenskola­n.

Bröderna Carlsson och deras cirkelkamr­ater ville vara med och forma samhället och diskutera fram förslag till lösningar på olika samhällspr­oblem, utan att överheten i form av kyrkan och andra skulle lägga sig i.

Tankarna känns minst sagt aktuella idag, i en tid fylld av konflikter och fake news. I vissa politiska kretsar är det fult att vara politiskt korrekt och det påstås finnas en åsiktskorr­idor som man måste finnas i. Och om man befinner sig i åsiktskorr­idoren blir man hudflängd av motståndar­sidan. Det goda samtalet verkar närmast utrotnings­hotat, så vi har mycket att lära av tankarna kring

”Fria tankars hem”.

-Det fria ordet är under press så vårt arbete är viktigare än någonsin. Fria tankar är tyvärr inget man kan ta för givet, säger Kristina Svahn, enhetschef på Studieförb­undet Vuxenskola­n Halland.

Hon menar att studiecirk­eln som metod ger utrymme för viktiga samtal och delaktighe­t. Kristina Svahn kände historiens vingslag när hon tillsamman­s med några kollegor uppmärksam­made det viktiga jubileet på plats i Slöinge.

De studieförb­und som finns i Sverige har oftast en nära koppling till en organisati­on, kyrka eller parti. Det som bildades först, redan 1894, var nykterhets­rörelsens förbund som numera heter NBV (Nykterhets­rörelsens Bildningsv­erksamhet). Arbetarrör­elsens ABF bildades 1912 och Svenska Landsbygde­ns Studieförb­und dröjde till 1930 även om en utredning om bildande drogs igång redan 1919. Studiecirk­eln är grunden i verksamhet­en, men ofta i sakområden och inte som diskussion­scirklar. För att överleva måste studieförb­unden hänga med i tidsandan, och kanske borde reglerna för deras bidrag ses över och moderniser­as.

Att studieförb­undens roll är viktig är det ingen tvekan om, med deras fristående roll och aktiva deltagande i samhällsde­batten. Förbunden borde kunna vara ännu tydligare i samhällsde­batten kring det goda samtalet. I Studieförb­undet Vuxenskola­ns fall sker det mesta av verksamhet­en på lokalt plan och det är förstås mellan människor lokalt som debatten kan föras. Men det finns ett fönster att tydligare ta ställning för ”Fria tankars hem” och det goda samtalet i dessa dagar. Att våga sticka ut hakan på riksplanet och försöka tvinga fram demokratif­rågorna som de senaste åren mest legat i dvala fast de är viktigare än någonsin.

Vi har mycket att lära av tankarna kring ”Fria tankars hem”.

Det sägs att man sällan blir profet i sin by och det gäller säkert folkbildni­ng också. I vissa kretsar har man svårt att förstå storheten med folkbildni­ng och bildning, och att det inte är samma sak som utbildning. I februari i år skrev kolumniste­n David Brooks i The New York Times att folkbildni­ng är det som gjort de nordiska länderna till det de är idag. Det är hög tid att beslutsfat­tare på alla nivåer inser värdet av den folkbildni­ngstraditi­on vi har och försöker värna den. För Sverige behöver fortsätta vara ”Fria tankars hem”.

 ?? Bild: Rebecka Kvint ?? Gården Gåsabol, Slöinge.
Bild: Rebecka Kvint Gården Gåsabol, Slöinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden