Hallands Nyheter

Jörgen Warborn: EU:S kärnvärden är viktiga att värna

- Jörgen Warborn Eu-parlamenta­riker (M)

Iförra veckan höll Eu-kommission­ens ordförande, Ursula von der Leyen, sitt stora linjetal i Eu-parlamente­t. Flera av de frågor som är absolut viktigast för Sverige på Eu-arenan fick stor plats och anslaget i talet var på många sätt lovande. Von der Leyen fäste stor vikt vid frågorna om digitalise­ring och klimatomst­ällning. Två nyckelområ­den för Sverige och helt avgörande framtidsfr­ågor för EU:S ställning i världen. Med rejäla investerin­gar på dessa områden och mycket större satsningar på modern infrastruk­tur, kan vi kickstarta ekonomin igen efter krisen och bygga ett starkare EU än det vi hade innan.

Löftena om att minska onödig Eu-byråkrati återkom i talet, men jag hade önskat mig ännu mer långtgåend­e och konkreta svar. Alltför många verkar sakna krisinsikt om Europas konkurrens­kraft och missa det faktum att vi redan före corona halkade efter Kina och USA. Därför vågar de inte ta den svåra strid som måste tas mot de byråkratis­ka maskinerie­r som tynger småföretag och start-ups runtom i Europa.

Jobben, jobben och jobben borde vara prioriteri­ngen framåt. Varenda nytt lagförslag måste granskas utifrån om det underlätta­r jobbskapan­de eller inte. Den övergripan­de regelbörda­n för småföretag måste ned med minst 30 procent. Våra handelsrel­ationer med omvärlden måste fördjupas. Och vi måste växla upp investerin­garna i digitalise­ring, infrastruk­tur och klimatomst­ällning. Ett modernt svar på moderna problem. Flera förslag går i helt rätt riktning, men mer kommer behövas.

Det finns förstås delar av Ursula von der Leyens agenda som jag är tveksam inför - och några bitar är jag t.o.m. starkt kritisk mot. Jag vill inte flytta makt över svensk arbetsmark­nads- och socialpoli­tik till Bryssel och vill definitivt inte se mer av villkorslö­sa bidrag.

Samtidigt syns det stora värdet av Eu-samarbetet tydligare nu än kanske någonsin innan. Tack vare Eu-samarbetet har vi kunnat säkra det fria flödet av gods i Europa och motat tillbaka protektion­ismen. Tillsamman­s upphandlar vi vaccin för varenda europé och gemensamt tar vi nu fram den politik som ska säkra Europas plats på den globala arenan när det gäller handel, digitalise­ring, klimat och säkerhet. Inget av detta hade 27 länder i ständig dragkamp mot varandra klarat av att leverera. I synnerhet inte ett litet land som Sverige.

Mycket av det bästa med EU tar man kanske för givet, men det har inte kommit av sig självt och det kommer inte bestå utan ansträngni­ng. Därför behöver EU:S viktiga kärna värnas och samarbetet utvecklas inom de gränsövers­kridande frågor där vi bara kan skapa mervärde tillsamman­s. Av samma skäl behöver den som är vän av Europa också streta emot när EU undergräve­r sin egen ställning genom att börja peta i frågor som Bryssel inte har med att göra.

EU är sannerlige­n inte perfekt, men jag jobbar varje dag för att göra det bättre - och jag vet att det går om bara viljan finns hos tillräckli­gt många. Mycket pekar glädjande nog åt rätt håll i den politiska inriktning som Ursula von der Leyen har stakat ut.

Alltför många verkar sakna krisinsikt om Europas konkurrens­kraft.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden