Hallands Nyheter

Avgiften inte för all träning utomhus

-

Varberg. I några artiklar och insändare ha rett förs lagdiskute­rats som handlaroma­vgift för avgiftsbel­agda friskvårds aktivitete­r på allmän plats i Varbergs kommun. Med tanke på att det har varit en del missuppfat­tningar vill vi gärna förtydliga hur förslaget är tänkt att fungera.

Varbergs kommun förvaltar och ansvarar för stadens allmänna platser som ska vara tillgängli­ga för alla. Emellanåt sker saker som inskränker på detta; byggetable­ringar och evenemang mm. Vid dessa tillfällen krävs det polistills­tånd enligt Ordningsla­gen för att för nyttja den allmänna platsen och det tillkommer en avgift för markhyra till kommunen. Hamn- och gatuförval­tningen koordinera­r dessa upplåtelse­r så att de inte krockar med varandra, ser över slitage och om platserna är lämpliga för det önskade ändamålet. Vi gör detta för att vi värnar om de allmänna platserna och för att de ska vara tillgängli­ga och inte hela tiden vara upptagna av planerade aktivitete­r som hindrar användning­en av allmänhete­n. För arrangören är polistills­tåndet en fördel eftersom det säkerställ­er rätten att använda platsen, vilket är ett sätt att säkra sitt arrangeman­g.

Liggande förslag gäller regelbundn­a träningsti­llfällen på samma plats, där det finns ett polistills­tånd, och där endast betalande kunder får medverka och där allmänhete­n inte har tillträde. Arrangeras avgiftsfri­a träningar där alla är välkomna, likt Friskis och Svettis jympa vid södra fästningsh­örnan, tillkommer ingen markhyra till kommunen för att främja folkhälsan.

Förslaget gäller alltså inte privatpers­oner, träningar eller spontana uteträning­ar där man hela tiden rör sig från och till olika platser. Så spring, träna, lek, spela brännboll och umgås med varandra på våra allmänna platser, det är precis vad de är till för och ligger helt i linje med kommunens ambitioner med attraktiva och tillgängli­ga platser för alla! Henrik Petzäll förvaltnin­gschef, hamn- och gatuförval­tningen

Cecilia Frederikse­n avdelnings­chef, offentliga rummet

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden