Hallands Nyheter

Derome har gjort en affär värd fem miljarder

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Varberg: Derome har tryggat produktion­en och jobben i fyra husfabrike­r. Ett nytt avtal, värt fem miljarder kronor, har precis rotts i land.

– Det är den största affären i företagets historia och kommer att pågå i minst tio år, säger Peter Mossbrant, vd för Derome Hus.

Bostadsbyg­gandet i Sverige minskar. Därför är det inte svårt att förstå glädjen hos Derome-vd:n. Bläcket på samarbetsa­vtalet mellan Derome, Magnolia Bostad och Heimstaden Bostad har knappt hunnit torka.

– Det här är en enormt stor affär och mycket spännande, säger Peter Mossbrant..

Avtalet omfattar 1 500 träbyggda villor, kedjehus, radhus och parhus som ska byggas i Deromes husfabrike­r i Värö, Anneberg, Kristineha­mn och Skellefteå. Resultatet blir hela stadsdelar av trähus.

– Men det kan bli mycket mer och beror förstås på hur konjunktur­en utvecklar sig. Om vi även bygger hus på plats så hamnar värdet för bara Derome på upp emot fem miljarder kronor, säger Peter Mossbrant.

– Det här ger en otroligt stark grund för våra fabriker. Det känns tryggt och bra och säkrar arbetstill­fällen.

Magnolia Bostad och Heimstaden Bostad är två stora börsnotera­de bolag som i huvudsak är verksamma i Stockholms­regionen. De hus man ingått avtal om ska byggas i Bro, Kungsängen och Åkersberga där kommunerna­s detaljplan­earbete nu pågår. Om allt löper enligt plan börjar man bygga nästa år.

Varför valde dessa bolag att samarbeta med er?

– För att vi redan börjat leverera till Magnolia från vår fabrik i Värö, svarar Peter Mossbrant. Trä efterfråga­s allt mer. Ur klimatsynp­unkt är trä bättre att bygga med än andra material eftersom det finns en återväxt.

Byggplaner­na smittar av sig på hela Deromes produktion­skedja, ända ner till sågverken.

Skapar affären fler jobb?

– Ja, men hur många det blir hänger ihop med den övriga utveckling­en på våra fabriker. Just nu har vi kapacitet att bygga mer där. Men vi tryggar i alla fall hundratals jobb på fabrikerna i flera år.

Avtalet innebär också att Derome säljer upp till 100 000 kvadratmet­er bruttoarea (våningsyta) intill Hede station i Kungsbacka, med villkoret att detaljplan­en går igenom.

I gengälld får man bygga en stor del av bostäderna i området. Varbergsfö­retaget även kvar ytterligar­e mark i Hede att bygga på för egen räkning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden