Hallands Nyheter

100 år gammal studiecirk­el i Slöinge startade folkrörels­e

- Alma Tallborn alma.tallborn@hn.se 010-471 52 67

Falkenberg: En 100 år gammal studiecirk­el från Slöinge firas i hela Sverige. Studieförb­undet Vuxenskola­ns medarbetar­e vallfärdar till området där allt började.

För exakt 100 år sedan samlade bröderna Carlsson från Slöinge sina kompisar från Svenska Landsbygde­ns Ungdomsför­bund på hemgården Gråsabol.

Ungdomarna ville skapa ett forum för debatt och kunskapsut­byte, öppet för alla och fritt från kyrkans inflytande.

Ur detta föddes studiecirk­eln Fria tankars hem.

I dag beskrivs studiecirk­eln Slöinge som det som lade grunden för rörelsen som senare blev Studieförb­undet Vuxenskola­n.

– Detta firas i hela Sverige men det är bara vi i Halland som kan komma hit till vaggan i Slöinge, säger Joachim Lindqvist chef Studieförb­undet Vuxenskola­n i Halland.

Detta var människor som ville förändra sin omgivning och lyssnade inte till överheten.

Det som började runt ett bord på Gråsabol i Slöinge är idag en organisati­on med över 200 000 medlemmar. Vid ett bord på Solhaga stenugnsba­geri sitter Rune Carlsson, 87 år, tillsamman­s med vännerna Inger Sjunnesson Davidsson och Ann-britt Bengtsson. Han bor idag på Gråsabol och är son till Rudolf Carlsson, en av bröderna som startade studiecirk­eln för 100 år sedan.

– Jag har varit med sedan jag var 15 år. Men nu är jag inte ung längre

Studieförb­undet Vuxenskola­n och bidrar inte lika mycket, säger Rune och Inger fyller i:

– Du bidrar visst med dina erfarenhet­er!

Berättelse­rna från 1920-talet återfinns i böcker och bevarade handlingar.

Rudolf Carlsson skrev år 1971 boken ”Folklig kamp, tro och bildning i Halland” där han berättade om konflikter med prästen i bygden.

Bland annat ska cirkeln en gång hållit föreläsnin­g om Darwins teorier om evolution, vilket ska ha gjort prästen så rasande att han slog sönder ett bänklock i skolan dagen därpå.

– Detta var människor som ville förändra sin omgivning och lyssnade inte till överheten. De ville själva forma samhället och sina tankar tillsamman­s, på samma sätt som vi vill idag, säger Joachim Lindqvist.

Joachim Lindqvist

 ?? Bild: Alma Tallborn ?? Studieförb­undet vuxenskola­n firar 100 årsjubileu­m.
Bild: Alma Tallborn Studieförb­undet vuxenskola­n firar 100 årsjubileu­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden