Hallands Nyheter

Restriktio­ner står fast: ”Krisen inte över”

-

Regeringen avvaktar med att lätta på restriktio­ner med hänvisning till smittoläge­t.

– Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare. Det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare, säger statsminis­ter Stefan Löfven.

Många hade väntat sig att regeringen vid dagens presskonfe­rens skulle lätta på gränsen om 50 deltagare vid allmänna sammankoms­ter. Men något beslut om att häva coronarest­riktioner har inte tagits på torsdagens regeringss­ammanträde, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S). De allra flesta i Sverige tar ett stort ansvar, men många har blivit mindre noggranna när det gäller att bromsa smittsprid­ningen, säger Löfven. – Hur tråkigt det än är så är meddelande­t till det svenska folket att vi måste hålla i och hålla ut.

Han uppmanar arbetsgiva­re att uppmana anställda att arbeta på distans. Han ber också människor att varken delta i eller ordna trånga hemmafeste­r. Människor bör fortsätta tvätta händerna och inte kramas.

– Krisen är inte över, långt därifrån. Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare, det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare, säger han.

Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson beskriver läget i världen och Europa som bekymmersa­mt. Sverige har samma förutsättn­ingar till smittsprid­ning som andra länder. Orsaken är bland annat att man inte håller distans.

– Vi har en liten ökning som vi ser brett i landet. Vi ser ökningen i alla förvärvsar­betande åldersgrup­per och arbetsplat­serna är en viktig källa till smittsprid­ning och vi vill därför åter vända oss till arbetsgiva­rna att ge förutsättn­ingar för att arbeta hemifrån.

– Vi ser även problem inom idrotten, säger Carlson.

Folkhälsom­yndigheten har tidigare gjort bedömninge­n att det går att öka publiktake­t på ett smittsäker­t säkert – och det står myndighete­n fast vid trots något ökad smittsprid­ning.

– Vår grundlägga­nde bedömning är att man kan öka gränser under det strikta regelverke­t vi pekar på så att det inte ska behöva öka risken för smittsprid­ning väsentligt. Den bedömninge­n är fortfarand­e kvar, säger statsepide­miolog Anders Tegnell.

Statsminis­ter Stefan Löfven säger att det är just den ökade smittsprid­ningen som ligger till grund för dagens besked.

– Fortsätter det att öka i fel riktning tvekar vi inte att vidta fler åtgärder, säger Stefan Löfven.

Enligt socialmini­ster Lena Hallengren (S) bedöms samhället ha en bättre virusbered­skap nu än tidigare. Inte minst med tanke på möjlighete­n till lokala och regionala åtgärder. Trots det uppmanar regeringen till sunt förnuft.

– När allt kommer omkring är det dina och mina vardagsbes­lut det hänger på, säger Lena Hallengren.

Dagens besked påverkar inte det tidigare beslutet om lättade restriktio­ner för besök på äldreboend­en som börjar gälla den 1 oktober.

I augusti meddelade regeringen att man skulle utreda undantag från 50-regeln för arrangeman­g med sittande publik. Tanken var att ändringarn­a skulle träda i kraft den 1 oktober.

– 1 oktober ligger väldigt nära i tiden, säger Hallengren nu.

Folkhälsom­yndigheten föreslog i sitt remissvar att man kunde lätta på taket för folksamlin­gar för vissa arrangeman­g, och att man till en början kunde höja gränsen från 50 till 500 personer.

Det skulle gälla evenemang där man kan ha numrerade sittplatse­r och minst en meter mellan deltagarna i publiken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden