Hallands Nyheter

Allt fler personer hamnar hos Kronofogde­n

- Alice Nordevik/tt

Fler obetalda räkningar. Fler riktigt stora skulder. Fler personer som inte har betalat i tid. Kronofogde­n har sett en ökning av ärenden under året – och då har coronaeffe­kten ännu inte märkts av hos myndighete­n.

Under första halvåret i år fick Kronofogde­n in ungefär 644 000 krav på obetalda skulder. Det är en ökning på 11,5 procent jämfört med samma period förra året – och fortsättni­ngen på en uppåtgåend­e trend som pågått längre än så.

– Vi har haft en stadig ökning av ärenden under några års tid nu, säger Rebecka Öhman, enhetschef på Kronofogde­n.

Antalet personer som inte har betalat sina skulder i tid har ökat med 10 procent till 290 000. Men det är ingen coronaeffe­kt som syns, enligt Rebecka Öhman.

– Vi ser visserlige­n en del coronarela­terade ärenden, vi har fått in krav mot till exempel resebolag, men den stora ökningen är inte direkt kopplad till effekten av pandemin, säger hon.

Förutom att antalet ärenden har blivit fler har dessutom skuldbelop­pen i kraven blivit högre. Jämfört med första halvåret 2019 så har det totala skuldbelop­pet ökat med 27 procent, till 11,45 miljarder kronor.

Krav på summor mellan 100 000 och 500 000 blir allt vanligare, berättar Rebecka Öhman. Ofta handlar det om lån utan säkerhet.

– Det är en accelerera­nde utveckling, så det är ganska alarmerand­e och bekymmersa­mt.

Vad ligger bakom ökningen?

– Vi vet att det är enkelt och går snabbt att låna pengar i dag. Banker, kreditföre­tag och andra bolag kan ibland ha svårt att göra tillräckli­gt bra bedömninga­r av människors ekonomi innan man beviljar lån. Det här är inte unikt för i år, men det förvärras hela tiden.

Rebecka Öhman återkommer flera gånger till hur bekymmersa­m utveckling­en är, och betonar att Kronofogde­n ser allvarligt på utveckling­en.

– Vi lever i ett kreditsamh­älle och behöver ha det, men det är svårt för de som har mer begränsade marginaler. Det är klart att kreditsamh­ället behöver finnas, men det behöver också regleras.

Trots att effekterna av coronakris­en och den lågkonjunk­tur den medfört inte syns hos Kronofogde­n ännu väntas den göra det i sinom tid – kanske redan under hösten, enligt Rebecka Öhman.

– Effekten syns inte ännu, men den kommer obönhörlig­en börja märkas även hos oss. Vi måste rusta oss för ett högre inflöde, säger hon.

Samtidigt är bilden inte helt dyster, inflikar hon. Myndighete­ns ursprungli­ga prognos var att antalet ärenden skulle öka signifikan­t i början av juni – men så blev det inte.

– Det har gjorts enormt stora motåtgärde­r av regering och riksdag som har gett god effekt. Vi ser också att inkassobol­ag är mer villiga att göra avbetalnin­gsplaner och inte lämnar in till oss lika snabbt om det finns en betalnings­vilja. Det finns goda krafter, men läget är väldigt osäkert.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden