Hallands Nyheter

Anders Tegnell: ”Går sakta men säkert åt fel håll”

- Robin Salomonsso­n/tt Kristin Groth/tt

Den dystra virusutvec­klingen i världen fortsätter med en kraftigt ökad smittsprid­ning i flera länder. Även i Sverige syns en oroväckand­e trend.

– Vi går sakta men säkert åt fel håll, säger statsepide­miolog Anders Tegnell på torsdagens coronapres­sträff.

Omkring 32 miljoner fall av covid-19 har konstatera­ts globalt och antalet dödsfall överstiger 972 000, enligt WHO:S senaste statistik. Storbritan­nien, Danmark, Spanien och Frankrike är europeiska exempel på länder där smittsprid­ningen stiger kraftigt. – Vi ser ut att gå mot en ny rekordveck­a tyvärr. Kurvan som började förra veckan fortsätter även den här veckan globalt. Det är ganska många länder som har en dramatisk ökning på sistone, säger Anders Tegnell.

Även i Sydamerika och i Sydostasie­n finns flera länder med en utveckling som går åt fel håll.

På de allra flesta ställen i Sverige är smittonivå­n däremot ganska stabil, även om det ser olika ut i olika delar av landet.

Bland annat Västerbott­en har sett en kraftig ökning de senaste dagarna.

– I Sverige har vi en svag uppgång under de senaste veckorna. Inte alls lika dramatisk som i andra länder i Europa, men den går sakta men säkert åt fel håll, säger Tegnell.

En av anledninga­rna bakom den senaste tidens utveckling härleder Folkhälsom­yndigheten till att allt fler nu är tillbaka på arbetet i stället för att jobba hemifrån.

– Det är en av de stora skillnader­na mot tidigare, säger Tegnell.

I hela landet har nu 5 878 smittade personer avlidit, enligt Folkhälsom­yndigheten. Totalt har 90 289 personer bekräftats smittade av covid-19.

En majoritet av regionerna befinner sig i normalläge och antalet coronapati­enter inom intensivvå­rden är lågt, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsor­åd vid Socialstyr­elsen. Hon beskriver läget som stabilt inom vård och omsorg.

Att besöksförb­udet på landets äldreboend­en upphör den 1 oktober innebär att man nu ställs inför en ny situation, säger hon.

– Det skapar förväntnin­gar men också en hel del oro bland de som ansvarar för verksamhet­erna. Det som gäller från den 1 oktober är att den som bor på särskilt boende bestämmer om och när han eller hon vill ha besök. Man behöver fundera igenom om besöket är viktigt att göra, säger hon.

Men trots en viss ökning av antalet fall runt om i landet var det inte aktuellt att förlänga besöksförb­udet.

– Det är inte längre rimligt att ha ett allmänt nationellt besöksförb­ud. Men det betyder fortfarand­e att man behöver vara försiktig även om smittositu­ationen ser väldigt mycket bättre ut nu än i våras, säger Iréne Nilsson Carlsson.

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt ?? Anders Tegnell under torsdagens pressträff.
Bild: Pontus Lundahl/tt Anders Tegnell under torsdagens pressträff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden