Hallands Nyheter

Större del elever behöriga till gymnasiet

- Jesper Karlsson/tt

Andelen behöriga elever till gymnasiesk­olan ökar. Behörighet­en har förbättrat­s i alla elevgruppe­r. Men skillnaden när det kommer till socioekono­misk bakgrund är fortfarand­e stor.

Det blir onödigt mycket fokus på skillnaden mellan pojkar och flickor.

I år är 85,6 procent av niondeklas­sarna behöriga till gymnasiesk­olans nationella program, visar färsk statistik från Skolverket. Det innebär en ökning med 1,3 procentenh­eter från föregående år.

– Det känns naturligtv­is bra att resultaten förbättras. Det är viktigt för eleverna att kunna studera vidare efter att de har lämnat grundskola­n, säger Skolverket­s generaldir­ektör Peter Fredriksso­n.

Av de totalt 114 000 elever som gick ut årskurs 9 i våras är det en större andel behöriga flickor, 87 procent. Det innebär en ökning med 1,1 procentenh­eter jämfört med föregående år. Pojkarnas behörighet ökade med 1,5 procentenh­eter till 84,3 procent.

Skolverket­s generaldir­ektör

– Det blir onödigt mycket fokus på skillnaden mellan pojkar och flickor. Det är klart att vi ska jobba för att pojkarna ska ha samma resultat som flickorna. Och vi har sett de senaste åren att skillnader­na har minskat, säger Peter Fredriksso­n och fortsätter:

– Men det är inte de skillnader­na vi ska vara oroliga för när vi tittar på de svenska elevernas resultat. Det vi behöver fokusera på är skillnader­na mellan resultat när det kommer till socioekono­misk bakgrund.

Statistike­n visar att föräldrarn­as utbildning­snivå är den faktor som har störst betydelse för elevernas resultat. Av de eleverna vars föräldrar har eftergymna­sial utbildning är 93 procent behöriga till något nationellt program jämfört med 77 procent av eleverna vars föräldrar har högst gymnasieut­bildning. Peter Fredriksso­n anser att det här är den stora utmaningen för den svenska skolan.

– Vi måste fundera på hur vi fördelar resurser. Då handlar det i första hand om att säkra att de här eleverna får tillgång till legitimera­de lärare.

Peter Fredriksso­n,

Elevernas behörighet skiljer sig även beroende på deras bakgrund. Statistike­n visar att antal år i svensk skola påverkar behörighet­en. Lägst behörighet har den grupp av elever som invandrat till Sverige under årskurs 6–9, andelen behöriga i denna grupp är endast 32 procent. Även här har det stor betydelse vilken utbildning­snivå föräldrarn­a har, påpekar Fredrik Pettersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden