Hallands Nyheter

Poliser skjutna vid protester i Louisville

- Susanna Persson Öste/tt

Två poliser har skottskada­ts i samband med demonstrat­ioner i Louisville i Kentucky. Protester har blossat upp runt om i USA efter beskedet att ingen polis åtalas för att ha skjutit den svarta kvinnan Breonna Taylor.

Gatorna i Louisville fylldes under onsdagskvä­llen med arga demonstran­ter. Tv-bilder visar hur maskerade personer kastar föremål och tänder eldar.

Strax innan ett nattligt utegångsfö­rbud trädde i kraft larmades polisen till en misstänkt skottlossn­ing i de centrala delarna av staden, och i samband med den insatsen skottskada­des två poliser, enligt stadens poliskår. Exakta omständigh­eter kring skjutninge­n är än så länge oklara. En misstänkt har gripits.

– Poliserna vårdas på sjukhus, säger polischef Robert Schroeder till lokala medier.

Demonstran­terna protestera­r mot beskedet att ingen av de tre vita poliser som var inblandade i den insats i mars då den svarta kvinnan Breonna Taylor sköts till döds i sitt hem åtalas direkt för hennes död. De tre poliserna tog sig in i lägenheten med anledning av en narkotikau­tredning.

Skottlossn­ing utbröt mellan poliserna och Taylors pojkvän, som sagt att han öppnade eld i självförsv­ar då han trodde att det var kriminella som bröt sig in i lägenheten. Taylor träffades av flera av polisens kulor och dödades. En polis skadades. Ingen narkotika hittades i lägenheten.

En åtalsjury har nu beslutat att två av poliserna inte ska åtalas alls, med motivering­en att de haft rätt att svara på skottlossn­ingen från Taylors pojkvän. Den tredje polisen, Brett Hankison, åtalas visserlige­n, men enbart för att ha utsatt Taylors grannar för fara. Detta då några av skotten han avlossat trängt in i en intilligga­nde bostad.

Inga tydliga bevis finns för att någon av Hankisons totalt tio kulor träffade Taylor, uppger delstatsåk­lagaren Daniel Cameron.

Kentuckys demokratis­ke guvernör Andy Beshear kallade under kvällen in nationalga­rdet och gav det en begränsad befogenhet att skydda infrastruk­tur och byggnader, inklusive sjukhuset, rapportera­r den lokala tv-stationen WDRB.

 ?? Bild: John Minchillo/ap/tt ?? Demonstran­ter drabbade samman med polis i Louisville, Kentucky.
Bild: John Minchillo/ap/tt Demonstran­ter drabbade samman med polis i Louisville, Kentucky.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden