Hallands Nyheter

Sjukhusche­f i Madrid: ”Vi är bättre förberedda”

- Sofia Eriksson/tt

Spanien befinner sig mitt i den andra virusvågen. Men situatione­n är inte densamma som i våras, enligt Julio Mayol som är medicinsk chef på sjukhuset Clínico San Carlos i Madrid.

– Vi vet mer om viruset nu, säger han.

Ingen var riktigt beredd när coronaviru­set svepte in över Spanien som en ”oväntad tsunami”. Trots varningar från WHO trodde många spanjorer – inklusive centralreg­eringen – inlednings­vis att landet skulle klara sig med några få fall, enligt Julio Mayol.

Några månader senare stod det dock klart att Spanien var ett av de länder i Europa som hade kommit att drabbas allra värst av coronaviru­sets framfart.

– Plötsligt ökade trycket på vården enormt, säger kirurgipro­fessorn till TT över telefon.

I sitt jobb som medicinsk chef på universite­tssjukhuse­t Clínico San Carlos har han överblick och kontakt med andra delar av vårdkedjan i den spanska huvudstade­n. Han berättar om de första svåra månaderna då det inte fanns tillräckli­gt med skyddsutru­stning. När sjukvårdsa­rbetare sedan själva blev sjuka en efter en blev det ont om utbildad personal som kunde tackla det stora vårdbehove­t.

– I början visste vi väldigt lite om hur patientern­a skulle behandlas. Dessutom var det brist på respirator­er och vår produktion av den typen av livsviktig utrustning hade outsourcat­s till Kina, som ju också befann sig mitt i krisen.

I våras förvandlad­es Clínico San Carlos i princip till ett fullständi­gt covidsjukh­us. När det var som värst var omkring 90 procent av patientern­a smittade av coronaviru­set. I mitten av juli vårdades dock inte en enda person för covid-19 där.

– Vi var i princip nere på noll covidpatie­nter på nästan alla sjukhus i hela Madrid, säger Mayol.

Men nu befinner sig Madrid i centrum för en ny virusexplo­sion. Den här gången är dock Clínico San Carlos bättre rustat, hävdar Mayol. Personalen har mer erfarenhet kring hur viruset beter sig och ska behandlas samtidigt som det är fler unga som smittas nu och dödlighete­n är lägre än i våras. I nuläget utgör de covidsjuka omkring en fjärdedel av det sammanlagd­a antalet patienter på det sjukhus som Mayol jobbar på.

– Vi befinner oss i den andra vågen men situatione­n är inte densamma som i våras, säger han. –Men vi vet att det kommer att bli värre, förmodlige­n i slutet av den här och början av nästa vecka. Efter det går siffrorna nog ner ett tag. Men senare i höst eller under tidig vinter kommer sannolikt den tredje vågen.

 ??  ?? Julio Mayol, medicinsk chef på sjukhuset Clínico San Carlos .
Julio Mayol, medicinsk chef på sjukhuset Clínico San Carlos .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden