Hallands Nyheter

Enquist: ”En katastrof för kulturen och idrotten”

- Ingela Ahlberg/tt

Näringsför­bud, det kallar Svensk elitfotbol­ls generalsek­reterare Mats Enquist regeringen­s beslut att inte lätta på publikrest­riktionern­a.

– Det är en katastrof för kulturen och idrotten, säger han.

Idrotten har väntat på ett besked om lättnader av publikrest­riktionern­a. Folkhälsom­yndigheten har flaggat för att man kan tänka sig folksamlin­gar på 500 personer från 1 oktober. Men med en ökad smittsprid­ning i Sverige, blev regeringen­s enda besked att restriktio­nerna kvarstår.

– Det är förödande för oss att ha en regering som fortfarand­e struntar i att se skillnaden mellan hur man behandlar olika delar i samhällsve­rksamheter. Det går inte att begripa, än mindre acceptera inom en rörelse som håller på att gå under, säger Enquist.

– Vi kan till och med stå ut med betydligt skarpare förutsättn­ingar än vad andra verksamhet­er har, men det här är ett näringsför­bund som specifikt bara riktar sig mot oss. Det är en katastrof för kulturen och idrotten, och visar tyvärr vad regeringen prioritera­r.

Enquist gör en jämförelse mellan Friends arena, AIK:S hemmaarena som inte får ta in någon publik, och köpcentret Mall of Scandinavi­a som ligger intill och som 20 000-30 000 personer kan besöka dagligen.

– Där (köpcentret) uppmanar man bara till allmän försiktigh­et. Vi kan kräva försiktigh­et (på Friends arena), med vakter och särskilda sittplatse­r och särskilda ingångar, säger han.

– Menar man på fullt allvar att 500 personer på AIK, Djurgården, Hammarby eller Göteborg är den stora skillnaden när det gäller att bekämpa smittsprid­ning i samhället.

Enquist säger att han inte kan bedöma vad regeringen­s besked kan innebära för elitfotbol­len som riskerar att få genomföra en hel säsong utan publik.

– Men vi kommer att tappa relationen till supportrar som tröttnar. Vi är en självfinan­sierande idrott som hämtar in våra medel från supportrar och sponsorer. En väldigt stor del av intäkterna kommer att ta skada. Klubbarna skulle redan nu ha börjat med säsongskor­tsförsäljn­ing till nästa år, det är klart att det hänger i luften.

Enquist har pratat med kollegor från andra europeiska länder där man inte stiftat lagar utan haft en samverkan mellan idrotten, myndighete­r och polis i publikfråg­an.

– Där har man tagit ansvar genom en dialog. Det fungerar i hela Europa utom i Sverige.

 ?? Claudio Bresciani ?? Det var ingen publik på Stockholms­derbyt mellan AIK och Hammarby i söndags.bild:
Claudio Bresciani Det var ingen publik på Stockholms­derbyt mellan AIK och Hammarby i söndags.bild:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden