Hallands Nyheter

Storseger för MFF – klart för El-playoff Djurgården åkte ur

-

Malmö FF har nått 16-delsfinal i Europa League två år i rad

Nu finns chansen till ett nytt gruppspel ute i Europa. Efter att ha kört över kroatiska Lokomotiva Zagreb med 5–0 på hemmaplan väntar nu ett avgörande El-playoff.

– Det var skönt att vi vann komfortabe­lt, säger högerbacke­n Eric Larsson till Viaplay.

Malmö FF har nått gruppspel i Europa League (EL) eller Champions League fyra av de senaste sex säsongerna. En stor anledning till det är skåningarn­as fina kvalfacit på hemmaplan.

Inför mötet med Lokomotiva Zagreb i den tredje kvalrundan till Europa League hade MFF 22 raka kvalmatche­r utan förlust hemma på stadion – och laget hade inga problem med att förlänga sviten till 23 matcher.

MFF körde över bortalaget med hela 5–0 och är klart för det sista kvalsteget, som avgörs på torsdag i Malmö nästa vecka. I playoff väntar vinnaren i mötet mellan spanska Granada och georgiska Lokomotiv Tbilisi (matchen pågår).

Enkelmötet med Lokomotiva Zagreb var i praktiken avgjort redan efter en dryg halvtimme. Redan i den femte minuten hittade Søren Rieks fram till anfallaren Isaac Kiese Thelin, som från nära håll kunde skicka in ledningsmå­let.

Åtta minuter senare samarbetad­e duon igen när Rieks hittade en djupledslö­pande Kiese Thelin, som iskallt placerade in 2–0 bakom bortamålva­kten Krunoslav Hendija.

Efter dryga halvtimmen föll även 3–0 när Adi Nalic avslutade ett bra Mff-anfall signerat Rieks och norrmannen Jo Inge Berget.

I upptakten av den andra halvleken dundrade högerbacke­n Eric Larsson in 4–0 och det var definitivt avgjort. Efter 72 minuter fick dansken Rieks även kröna sin starka insats med att sätta 5–0 efter att MFF rullat upp motståndet.

För det andra svensklage­t som var i farten denna afton, Djurgården, försvann drömmen om ett gruppspel i Champions League. Europaäven­tyret slutade i den tredje kvalomgång­en till Europa League. Rumänska Cluj vann med 1–0 i Stockholm och är vidare till playoff.

– Det är en stor besvikelse. Vi ger dem en riktig match, så det är surt, säger lagkapten Jesper Karlström till Viaplay.

Matchens enda mål gjordes av Paulo Vinícius, som nickade in 1–0 på en precis frispark från Ciprian Deac i matchens 55:e minut.