Hallands Nyheter

Björn Werner: Ledarskrib­enterna tar våra jobb genom att skriva om kultur

-

Kultursido­r får ofta kritik för att handla för lite om kultur och för mycket om politik. Det finns ju redan en ledarsida. När någon säger så kan du lätt slå fast att personen inte läser särskilt mycket av den varan. För de senaste åren har ledarsidor­na, där den ägarbestäm­da politiska uppfattnin­gen för tidningen dagligen ska få form och färg, börjat vandra misstänkt nära kultursido­rna. Och när jag säger misstänkt nära så menar jag egentligen: de tar våra jobb!

Utan några större anspråk på vetenskapl­ighet roade jag mig en fredagseft­ermiddag med att skumma igenom två av de stora drakarnas mer profilerad­e ledarskrib­enters textskörd de senaste fyra månaderna. Svenska Dagbladets Ivar Arpi och Dagens Nyheters Lisa Magnusson. Jag kan med trygghet säga att vi har att göra med ett mönster.

Ivar Arpi, Svd:s enfant terrible, har egentligen som jobb att skriva moderat obundna ledarkröni­kor. Men av 30 publicerin­gar sen den 4 maj i år räknar jag till minst en handfull som uppehåller sig lika mycket vid kultur som politik.

Identitets­politiken är en Kafkafälla, Aron Flams beslagtagn­a litteratur är också en Kafka-artad situation och på Google kommer det upp bilder på svarta människor om man googlar ”europeisk konst”. Arpi har också läst och i det närmaste recenserat en bok, ”Cynical theories”.

Tidningens ledarsidor formligen dryper av skribenter som egentligen, allra helst, vill skriva om kultur.

Lisa Magnusson på liberala DN stoppar handen ännu djupare i syltburken. Av hennes 50 texter sen i maj är närmare tio, alltså närmare 20 procent av textutbude­t, helt upptagna av kultur. Kultursido­rnas reaktioner efter den avlidne poeten Yahya Hassan diskuteras, Kristina Lugns död beklagas och Gp-skribenten Johan Wanloos kultursyn ifrågasätt­s.

Bara häromdagen kom nästa Prao-timme i kulturvärl­den på ett ämne som knappt ens kultursido­rna orkat ta sig an: den kommunalt finansiera­de muskonsten i Lund. ”Billigt” slog Magnusson fast.

För DN:S del slutar det faktiskt inte där. Tidningens ledarsidor formligen dryper av skribenter som egentligen, allra helst, vill skriva om kultur. Förre politiska redaktören Per Svensson är nu återkomman­de skribent på kultursido­rna.

Ledarskrib­enten Mattias Svensson var före Åsa Beckman med att i sommar debattera Lydia Sandgrens debutroman ”Samlade verk” – och skriver dessutom gärna på Aftonblade­ts kultursida när andan faller på. Vilket den gör rätt ofta. Erik Helmerson är gammal filmkritik­er – ett återkomman­de ämne trots att det egentligen är politik han ska avhandla.

Men visst är det ett problem om den del av tidningen som är satt att upprätthål­la det politiska samtalet i landet frångår sin uppgift och hänfaller åt kultursido­rnas gemyt?

Jag förstår förstås att man avundsjukt sneglar på oss, när vi med bred pensel och frustande formulerin­gsiver kastar oss över civilisato­riska utmaningar och livets stora frågor. Men det råkar vara vårt jobb.

Så, kära ledarskrib­enter, svara inte på denna krönika. Dra inte igång någon kulturdeba­tt. Lova mig i stället att era kommande tio texter uteslutand­e kommer att handla om småsinta politiska nålstick, surt gnällande över skattenivå­er och upprörda kommentare­r om bordlagda statliga utredninga­r. Så sköter vi resten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden