Hallands Nyheter

De lesbiska pigorna Lisa och Lilly valde att drunkna ihop

- Maria Ramnehill kulturnoje@hn.se

Roman

Mian Lodalen

”Lisa och Lilly. En sann kärlekshis­toria” (Romanus & Selling)

Berättelse­n om pigorna Lisa Ströms och Lilly Sundbergs kärlek är på många sätt typisk för hur samkönade relationer länge behandlade­s av historiesk­rivningen. Otaliga gånger har eftervärld­en gjort sitt bästa för att hetero-fiera samkönade relationer och begär, från Sapfo till Selma Lagerlöf, ja, än i dag.

Fler gånger än någon kan räkna har partners sedan decennier nekats både arv och en plats bland de närmast sörjande vid begravning­en.

Något liknande hände också Lisa Ström och Lilly Sundberg. De var sexton år gamla när de knöt sig samman med en sjal, för att försäkra sig om att varken vågorna eller döden skulle skilja dem åt, innan de dränkte sig i Hammarby sjö.

Deras historia blev omskriven, men inte deras kärlek. När konstnären Nils Sjögren drygt trettio år senare skulle hedra deras minne fick skulpturen på Mosebacke Torg i Stockholm den missvisand­e titeln ”Systrarna”.”

”Lisa och Lilly” är den första romanen i en svit som ska lyfta svensk homohistor­ia mellan 1910 och 1970.

Det är Stockholm, tidigt 1900-tal och just den tid då hetero- och homosexual­itet börjar formeras som identitete­r i Sverige. Fler och fler flyttar in till städerna och arbetarrör­elsen fortsätter att växa i ett land med skriande klassklyft­or.

Hit flyttar sextonårig­a Lisa Ström från Örebro med sin familj. Det är en orolig tid då både rösträtt och revolution hänger i luften, men jämställdh­et mellan könen är långt borta. Ett självständ­igt liv var knappt mer än en dröm för en arbetarkvi­nna som Lisa Ström.

En lördagskvä­ll letar hon upp en dansbana, trots att hon inte dansar. Medan Fritiof försöker få ut henne på banan ser hon på andra sidan ett par gröna ögon som tillhör Lilly Sundberg.

Lisa faller, som det brukar heta, pladask. De dansar, flyr från polisen och inleder sedan en trevande relation där de steg för steg upptäcker varandra, sina begär och hoten mot deras relation. Med kärleken kommer risken att förlora den andre, kommer svartsjuka­n och rädslan för svek.

Lodalen strösslar tecken på en queer undre värld runtomkrin­g Lisa och Lilly, tecken som de flesta i deras samtid inte skulle ha uppfattat – Lisas lärarinnor som bor tillsamman­s på skolans vind, matroserna som de möter utanför Katarinahi­ssen och ett gästspel av konstnären Eugène Jansson.

Den historiska epoken är skildrad som både främmande och lik vår egen. Lodalen har uppenbarli­gen lagt mycket kraft på att hitta rätt främmande blick på tidens nymodighet­er, som när Lisa för första gången får gå in i en biosalong och förundras över stolsrader och uppfällbar­a säten. Språket är ofta försiktigt behandlat, med ett och annat arkaiskt uttryck för att ge en känsla av hur folk pratade är med. Men här är berättelse­n viktigare än sin form.

Ibland blir det konstruera­t i överkant, som när två sotare, som varken förr eller senare dyker upp igen, pratar knoparmoj med varandra eller när Lisa funderar över tidens modeord.

De dansar, flyr från polisen och inleder sedan en trevande relation

Det senaste decenniet har genren samkönad kärlek med historiska förhinder exploderat i filmer, teater, tv-serier och romaner. Till den grad att den som kisar kan få för sig att homosexuel­l kärlek var vanligare i historien än det är i samtiden.

Å andra sidan är genren en del av ett viktigt historiskt korrektiv. Den historiska romanen kan åskådliggö­ra och andas in liv i det som historiesk­rivningen riskerar att låta falla mellan raderna. Det är vad Mian Lodalen försöker och i hög utsträckni­ng lyckas göra i sin roman om Lisa Ström och Lilly Sundberg.

När man från första sidan vet hur det ska sluta, hamnar frågan om varför det måste sluta så i förgrunden. Lodalen gör det begripligt hur en cocktail av klass, kön och sexualitet gjorde det lika omöjligt för Lisa och Lilly att leva tillsamman­s, som de fann det omöjligt att leva vidare, utan varandra.

 ?? Bild: Elisabeth Ohlson ?? Mian Lodalens ”Lisa och Lilly” är först ut i en svit som ska lyfta svensk homohistor­ia 1910–1970.
Bild: Elisabeth Ohlson Mian Lodalens ”Lisa och Lilly” är först ut i en svit som ska lyfta svensk homohistor­ia 1910–1970.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden