Hallands Nyheter

Inget besked om publiklätt­nader för kulturen

-

Den hårt pressade kultursekt­orn får det fortsatt tufft efter trosdagens beslut. Regeringen avvaktar med besked om att lätta på restriktio­nerna.

Lättnader av publikrest­riktioner har varit hett efterlängt­ade av en bransch där intäkterna varit mycket begränsade sedan starten av pandemin.

Hoppet ökade också tidigare i höstas när Folkhälsom­yndigheten i sitt remissvar begränsade avståndet för sittande publik till en meter (i stället för två) och föreslog ett tänkt maxtak på 500 personer.

Men något sådant besked kom inte under gårdagens presskonfe­rens där regeringen meddelade att den avvaktar med att lämna besked om lättnader av restriktio­nerna.

Det är intressant att man talar om att smittsprid­ningen sker på barer och restaurang­er. Där har man ju obegränsat antal.

Peter Fornstam

vd Svenska Bio

– Det beror på den smittöknin­g som vi ser nu. Remissvare­t vi fick från Folkhälsom­yndigheten var under förutsättn­ing att smittsprid­ningen var på en låg nivå, säger socialmini­ster Lena Hallengren (S).

Peter Fornstam, vd för Svenska Bio är uppgiven:

– Det är intressant att man talar om att smittsprid­ningen sker på barer och restaurang­er. Där har man ju obegränsat antal. Det är en intressant brist på logik här. Vissa näringar har inte den här gränsen, de tillåts använda sunt förnuft. Men vi får inte göra det. Vår verksamhet som vi bedriver den nu borde innebära mindre smittsprid­ning än på en bar. Det här får ju konsekvens­er för oss på sikt, hur länge ska vi sitta med fulla hyror och personal?

Om publikrest­riktionern­a förändras, är ni redo att ta emot en större publik?

– Det är en knapptryck­ning bort. Vi har gjort en dragning om alla åtgärder för kulturmini­stern och där var även Folkhälsom­yndigheten närvarande. Jag tycker att vi har redovisat att vi tar det här på största allvar.

 ?? Bild: Dan Hansson/svd/tt ?? Biografer och andra kulturverk­samheter får fortsätta att förhålla sig till en gräns på 50 personer.
Bild: Dan Hansson/svd/tt Biografer och andra kulturverk­samheter får fortsätta att förhålla sig till en gräns på 50 personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden