Hallands Nyheter

Stationsby­ggnaden rör sig fortfarand­e i leran

Varberg: Stationshu­set är byggt i den gamla strandlinj­en och står i ett tjockt lager lera. Nu tror sig Trafikverk­et ha hittat orsaken till att stationen spricker – avsaknad av stöttande pålar under entrén.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Att tunnelbygg­et skulle innebära hög risk för att stationshu­set skulle få skador har varit känt i flera år. Huset står i den gamla strandlinj­en och omges av ett tjockt lager av lera.

Tunnelbygg­et kommer passera allt från hårt berg till tjocka lermassor. Just vid stationsby­ggnaden är det upp till tolv meter lera ner till berget – vilket är mycket med Varbergs mått mätt.

Stationshu­set står på den gamla strandlinj­en och allt härifrån och ut till havet är av människan skapat land – något som syns tydligt på gamla fotografie­r och kartor.

I en utredning om risk för sättningar i fastighete­r inför bygget av Varbergstu­nneln från 2016 identifier­as stationshu­set, stora delar av kvarteret Verkstaden (där China Sea ligger) samt stora delar av kvarteret Tattarkull­en (där Heimroths Biluthyrni­ng ligger) som riskobjekt för de planerade stödkonstr­uktionerna inför tunnelbygg­et.

”Stationshu­set i två våningar från 1880 borde vara grundlagt på pålar som är nedslagna till berg, men inget från fastighets­informatio­nen ger stöd för detta”, står det i rapporten.

Trafikverk­et har beställt fram ritningarn­a på stationshu­set. De hade inte anlänt när den här artikeln skrevs men Mathias Wärja från Trafikverk­et, projektche­f för Varbergstu­nneln, säger att de inte kan innehålla så mycket annan informatio­n än just detta – att huset står på pålar.

– Om jag tillåts spekulera lite så kan det ju visa sig att det fattas en påle. Kanske har någon blivit murken eller slagits ner felaktigt en gång i tiden? Det vet vi inte.

(Svaret kom senare under fredagen – se artikeln här bredvid.)

Eftersom stationshu­set utpekats som ett hus som kunde ta skada av spontninge­n har spontninge­n här

skett med en speciell metod:

– Metoden utanför stationshu­set är en väldigt snäll metod mot fastighete­r som ligger i närheten. Därför är vi lite förvånade över att vi ser det här hända, sa Mathias Wärja på fredagsför­middagen.

Hur nära har ni spontat med den mindre milda metoden?

– Tillräckli­gt långt bort. Den har inte påverkat. Det kan jag säga. Det är tillräckli­g marginal.

Kunde ni gjort något annorlunda för att förhindra den här sprickan?

– Jag kan inte svara på det än. Vi måste få titta lite mer på detta innan vi kan svara på det.

Stora delar av Verkstaden och Tattarkull­en är ju högriskkla­ssade också. Hur har spontninge­n påverkat dem?

– Dem har vi inte sett någon påverkan på. Jag har inte fått rapporter om att något ser avvikande ut vad gäller dem.

Vad är utmaningen med att bygga i lera?

– Utmaningen ligger i den dåliga bärigheten. I områden med mycket vatten, det vill säga lera, måste man på något sätt få en grund att bygga fastighete­r på så de står stabilt.

 ?? Bild: Järnvägsmu­seet ?? Varberg station i sitt ursprungli­ga skick i början på 1880-talet – och med havet som närmaste granne.
Bild: Järnvägsmu­seet Varberg station i sitt ursprungli­ga skick i början på 1880-talet – och med havet som närmaste granne.
 ?? Bild: Varbergs kommun ?? Den här bilden är hämtad från onlinetjän­sten Varbergs historiska fönster och visar 2019 års flygfoto...
Bild: Varbergs kommun Den här bilden är hämtad från onlinetjän­sten Varbergs historiska fönster och visar 2019 års flygfoto...
 ?? Bild: Varbergs kommun ?? ...och här är ett litet utsnitt från 1855 års översiktsk­arta. Den visar att stationshu­set är byggt i den gamla strandlinj­en.
Bild: Varbergs kommun ...och här är ett litet utsnitt från 1855 års översiktsk­arta. Den visar att stationshu­set är byggt i den gamla strandlinj­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden