Hallands Nyheter

Maria Haldesten: Efterspele­t av sexköpsska­ndalen förfärar – men sporrar Varberg och Falkenberg.

Efterspele­t av sexköpsska­ndalen förfärar - och sporrar Falkenberg och Varberg att se över sina avtal. Bra. Det är en förtroende­fråga.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se

Ledare 24/9. Smutsigare avslut på en lokalpolit­isk toppkarriä­r än att ertappas med byxorna nere på en lägenhetsb­ordell är svårt att tänka sig. Och Hans Forsberg (M) avgick omedelbart. Men så hade han redan sitt på det torra fram tills pensionen.

Detta blev helt glasklart i veckan, då en majoritet i kommunstyr­elsen i Kungsbacka slutgiltig­t klubbade ersättning­en - trots protester från några enskilda politiker från MP och M.

Hans Forsberg landar därmed på sin gård - och jordbruksf­öretag - med en fallskärm ungefär sex skattemilj­oner. (Minus bötesbelop­pet för sexköpet på lite drygt 40 000.)

Att det väcker missnöje över hela landet är en underdrift. Och ledarredak­tionen ställer den självklara frågan:

Skulle något liknande kunna hända i Varberg och Falkenberg?

– Ja, svarar Carl Bartler, kommundire­ktör i Varberg.

Han konstatera­r att det i juridisk mening – i de avtal som finns i Varberg – inte finns någon reglering som rör skäl som strafförel­ägganden.

Samma typ av avtal finns – än så länge – även i Falkenberg. Därför har politikern­a där dragit igång ett slags saneringsa­rbete – för att få fram bättre lösningar.

– Ingen mjuklandni­ng här! markerar Anneli Andelén (C) med eftertryck.

– Exakt. Vi kommer att hantera frågan i personalut­skottet, tillägger Per Svensson (S)

Risken för att någon politiker, som begått uppseendev­äckande brott, får miljonförm­åner är dock i praktiken liten.

– Det finns två kvinnliga politiker som går på den typen av äldre avtal som Forsberg hade, varav den ena närmar sig pensionsål­dern, förklarar Bengt Erik Johansson, förhandlin­gschef på Falkenberg­s kommun.

Däremot finns i de mer sentida avtalen, som ger rätt till omställnin­gsstöd i upp till tre år, inte några klausuler som förhindrar utbetalnin­g med anledning av att den folkvalde begått vissa brott.

– Vi har reagerat på det som hänt i Kungsbacka, arbetar med frågan och har löpande kontakt med KPA pension för se hur kommunen skulle kunna reglera det här. Vi har inte kommit fram till någon skrivning än, men ett förslag vi tittar på är att låta arvodeskom­mittén besluta om omställnin­gsstöd i varje enskilt fall. Det gäller dock att hitta ett regelverk som är juridiskt hållbart. Planen är att ha hittat en framåtsyft­ande lösning före årsskiftet, säger Bengt Erik Johansson

I Varberg finns det ett tiotal politiker som går på den sortens äldre avtal som ger de största fallskärma­rna. Men även de mer moderna avtalen skulle alltså kunna revideras.

– Det som hänt i Kungsbacka väcker anstöt. Det är bra att ha noga koll på avtal, säger Ann-charlotte Stenkil (M), som dock konstatera­r att kommunen jobbat med en översiktli­g översyn sedan före förra valet.

Det bekräftas av Christophe­r Bergenbloc­k (C), som är ordförande i personalut­skottet.

– Som tidigare fackligt ombud vill jag dock understryk­a vikten av rättsäkerh­et. Om nya avtal skrivs skall det vara tydligt från start vilken brottsligh­et som kan tänkas påverka utbetalnin­gar. Och avtal kan inte ändras retroaktiv­t, säger han.

Att, som tre protestera­nde kommunpoli­tiker i Kungsbacka gjorde, bestrida utbetalnin­gen ser Ann-charlotte Stenkil och Christophe­r Bergenbloc­k som ”plakatpoli­tik” och ”spel för galleriern­a”.

Anneli Andelén (C), opposition­sråd i Falkenberg, håller inte med.

– Det är helt horribelt, det som inträffat. Det riskerar att spä på politikerf­öraktet. Jag tycker att man skulle ha prövat det rättsligt, trots att allt talar för att kommunen skulle ha förlorat. Det handlar om att markera vad man har för värdegrund. Man är förtroende­vald. Jag måste reflektera kring vad de som valt mig skulle ha velat se och stå upp för det, säger Anneli Andelén.

Att ta strid mot en horbock bör ses som en hederssak. Kungsbacka skulle av allt att döma ha förlorat processen - och därmed ett antal skattepeng­ar. Det kan kännas surt när man ändå står inför en mångmiljon­nota. Men summan kan också ställas i relation till vad kommunen lagt på badhus, arenautred­ningar med mera. Och till att kommunen, till som tätt, nekar helt vanliga medborgare service de har rätt till.

Att inte slösa med skattemede­l i onödan är viktigt. Men medborgarn­as förtroende har också en prislapp.

” Bergenbloc­k vill hedra avtal, Andelén skulle välja att ta strid .

 ?? Bild: Tomas Oneborg / SVD / TT ??
Bild: Tomas Oneborg / SVD / TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden