Hallands Nyheter

Ola Johansson: Ett sjujäkla inflytande

- Ola Johansson Riksdagsle­damot (C)

Även om dödstalen i Covid-19 för tillfället närmast måste ses som försumbara, står det klart för alla att det är för tidigt att blåsa faran över. De restriktio­ner vi ser kommer finnas kvar och ju längre vi fortsatt tar ansvar att följa dem desto snabbare kan vi se dem lyftas, så att samhällsli­vet kan återgå till ett nytt normalläge. Utveckling­en i våra grannlände­r är oroande och stängninga­r av samhället som återigen aktualiser­as kommer påverka världsekon­omin under lång tid.

Det är mot bakgrund av det som Centerpart­iet medverkar till historiska satsningar på att hantera effekterna av coronaviru­set för människor, företag och samhälle och ge Sveriges ekonomi den nystart den behöver. Budgeten som presentera­des tidigare i veckan innehåller både skattesänk­ningar som rivstartar ekonomin och kloka investerin­gar som rustar Sverige för framtiden. Kommuner och regioner får höjda statsbidra­g för att de ska bära oss genom pandemins återverkni­ngar på människors hälsa och välbefinna­nde, medan stöden till företagen ska lyfta oss ur dess järngrepp. Tråkigt nog är det just dessa som ifrågasätt­s.

” Att pengarna används klokt ligger i allas intresse, så att vi inte eldar vare sig för kråkor eller olyckskorp­ar.

Det är illavarsla­nde när Vänstern hotat med att bryta ut och fälla sänkta arbetsgiva­ravgifter för unga. Speciellt bekymmersa­mt är det att man tänker sig få stöd för det från Sverigedem­okraterna. Vi som vill att unga ska ha en möjlighet att få sitt första jobb, trots den osäkerhet som råder måste nu förlita oss på att de övriga borgerliga partierna M och KD, står fast vi den politik de trott på medan vi styrde landet tillsamman­s. Centerpart­iet anser att de avvägninga­r som görs mellan behoven i kommuner och regioner, brottsbekä­mpning, polis, rättsväsen­de och försvar är väl avvägda. Det är väntat att de partier som inte medverkat i förhandlin­gar kommer bjuda över, men det ska också vara möjligt att snabbt omvandla mer pengar till bättre verksamhet. 100 Miljarder kronor är en rejäl ökning av statens utgifter och var och en av oss har ett intresse av att de används klokt, så att vi inte eldar, vare sig för kråkor eller olyckskorp­ar.

Hela tio av dessa görs på klimatsats­ningar och grön omställnin­g. Med ett förstärkt Bonus-malus blir det fortfarand­e möjligt att köpa en fossildriv­en bil, men en del av priset sätts av för att sänka kostnaden för de miljöbästa bilarna. Från 1 januari 2021 kommer privatpers­oner som vill installera solceller på taket, en laddstolpe för elbilen, eller lagra sin egen gröna energi kunna utnyttja ett så kallat grönt avdrag. Vi höjer även gränsen för hur stor en solcellsan­läggning får vara för att producera el skattefrit­t från 255kw till 500kw. Det görs stora satsningar på kollektivt­rafik, tåg och järnvägsun­derhåll. Kravet på inblandnin­g av biodrivmed­el i diesel och bensin ökar på våra mackar.

Det görs också stora satsningar på landsbygde­n med kraftfullt utbyggt bredband i hela landet och stora investerin­gar i vägnät för upprustnin­g och underhåll. Att Annie Lööf satt hårt mot hårt i förhandlin­garna märks. Centerpart­iet har haft ett sjujäkla inflytande över den statsbudge­t som presentera­ts.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden