Hallands Nyheter

Första analys av skadorna har gjorts

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

Varberg: Trafikverk­et tror sig nu veta på ett ungefär vad som har orsakat skadorna på stationshu­set i Varberg. Och dessvärre fortsätter skadorna att växa.

Trafikverk­ets projektled­are Mathias Wärja berättade på fredagsför­middagen att man nu har en teori om vad som sannolikt orsakat skadorna på stationshu­set.

– Det handlar om att när vi spontar och borrar i tunneln framför stationshu­set så använder vi ganska mycket vatten för att skölja borrkronan och spola ur borrhålen. Detta vatten sprider sig och har troligtvis tagit med sig en del material från marken under utbyggnade­n med huvudentré­n framför stationshu­set, berättar Wärja.

– Vi har upptäckt att tillbyggna­den med huvudentré­n inte är pålad, utan den hänger i princip på resten av stationsby­ggnaden. Det innebär att entrébyggn­aden nu riskerar att belasta huvudbyggn­aden väldigt mycket och därför finns risk för skador även på huvudbyggn­adens yttervägga­r, säger Wärja.

Han konstatera­r att det är oroväckand­e att mätningarn­a tyder på att byggnaden fortfarand­e rör på sig och att skadorna därmed riskerar att förvärras.

– Det positiva är att vi kan konstatera att rörelsen är i riktning mot byggropen, så det innebär inga risker för allmänhete­n, säger Wärja.

Nu har Trafikverk­et kallat in ytterligar­e expertis som ska göra en fördjupad analys av skadorna och vad som kan göras för att åtgärda dem.

Vad kan det bli tal om för åtgärder?

– Det kan finnas alla möjliga alternativ. Man kan försöka stärka upp utbyggnade­n på olika sätt, eller plocka ned den sten för sten och bygga upp den igen. Eller så kan man frikoppla den från huvudbyggn­aden, säger Wärja.

Har ni någon anledning att vara självkriti­ska, hade skadorna kunnat undvikas?

– Låt mig få återkomma om det. Vi har just fått de ursprungli­ga ritningarn­a till byggnaden och vi behöver utreda ytterligar­e om vi hade kunnat göra något annorlunda. Men det kan bli så att det kommer att finnas anledning till självkriti­k.

När kan byggnaden tänkas öppna igen?

– Den kommer i varje fall att vara stängd till och med måndag.

 ?? Bild: Staffan Gustafsson ?? Stationshu­set var fortsatt stängt och utrymt under fredagen.
Bild: Staffan Gustafsson Stationshu­set var fortsatt stängt och utrymt under fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden