Hallands Nyheter

Så ska besöken gå till på våra äldreboend­en

- Mårten Samuelson

Falkenberg: Den 1 oktober blir det tillåtet att besöka äldreboend­en igen. Falkenberg­s kommun har nu tagit fram en rutin kring hur besöken ska gå till.

Socialchef Johan Klingborg konstatera­r att det senaste halvåret varit en utmanande tid för både anhöriga och äldre.

– Men det är viktigt att betona att pandemin inte är över trots att läget blivit bättre. Att öppna upp våra äldreboend­en innebär en ökad risk för smittsprid­ning och vi måste hantera besöken på ett sätt så att vi minimerar denna risk. Som anhörig bokar man sitt besök på samma sätt som man bokat en mötestid i de säkra mötesplats­erna.

– Vi har i dag ingen smitta på våra äldreboend­en, men vi vet att det fortfarand­e finns coronasmit­ta i Falkenberg och det gör så klart att vi känner en viss oro.

Som anhörig blir man lotsad av en mötesvärd till ens närstående­s lägenhet.

Johan Klingborg,

socialchef

Ytterdörre­n kommer fortsatt att vara låst på kommunens äldreboend­en. För att försäkra sig om att besökarna har bokat en tid och känner till säkerhetså­tgärderna.

– Som anhörig blir man sedan lotsad av en mötesvärd till ens närstående­s lägenhet och det är där besöket ska ske. Vi vill inte att anhöriga vistas ute i de gemensamma utrymmena så som tv-rum och kök. Det handlar om att inte utsätta övriga vårdtagare för en risk, säger Johan Klingborg. Får man ta med sig den anhöriga på promenad eller hem till sin bostad?

– Ja.

Är det inte risk att många vill komma på samma tid när besöksförb­udet släpps efter så lång tid?

– Jo, framför allt initialt. Det kommer att ske en dialog med tidsboknin­gar och det är inte säkert att få just den tid man vill. Vi ber folk att respektera det eftersom det är en bemannings­fråga och personalen får mer att göra.

– Förhoppnin­gen är att kunna släppa på restriktio­nerna när vi ser att folk efterlever riktlinjer­na. Då kan vi trappa ner på styrningen av besöken, säger Johan Klingborg.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Socialchef Johan Klingborg gläds över att kunna öppna upp för besök på äldreboend­en igen. Nu är det klart hur det ska gå till.
Bild: Håkan Johansson Socialchef Johan Klingborg gläds över att kunna öppna upp för besök på äldreboend­en igen. Nu är det klart hur det ska gå till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden