Hallands Nyheter

Livmoder brast och baby dog – kvinnoklin­iken får kritik

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Varberg: Sjukvårdsp­ersonalen upptäckte först inte att kvinnans livmoder brustit. Babyn skadades svårt och dog några månader senare. Ivo konstatera­r brister i vården.

I juni förra året fick den gravida kvinnan tilltagand­e smärtor i magen och åkte tillsamman­s med sin make in till förlossnin­gen. Kvinnan hade fött två barn tidigare men upplevde att det rörde sig om en annan typ av smärta den här gången.

Barnet bedömdes må bra i magen och paret skickades hem. Smärtorna tilltog ytterligar­e och de åkte tillbaka in till förlossnin­gen tre timmar senare.

Det var fullt på förlossnin­gen och personalen befann sig mitt i en överlämnin­g vilket gjorde att det dröjde innan de fick hjälp. När kvinnan väl kommit till en säng hade hennes tillstånd försämrats och opererades skyndsamt. Det visade sig att hon drabbats av brusten livmoder och förlorat tre liter blod.

Pappan skrev i sin anmälan: ”vår son påträffade­s bland tarmarna.

Han fick allvarliga syrebrists­kador som i förlängnin­gen ledde till att han avled.”

Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, har utrett ärendet och konstatera­r brist i vården vid Hallands sjukhus, kvinnoklin­iken i Varberg. I beslutet står det att andra orsaker till patientens buksmärtor borde ha diskuterat­s och att hon borde ha undersökts av läkare innan utskrivnin­g vid första besöket.

”Det akuta omhänderta­gandet får inte påverkas av att det för stunden skedde en överrappor­tering mellan personalen. Vårdgivare­n bör ha ett arbetssätt som säkerställ­er det akuta omhänderta­gandet dygnet runt.”

Vårdgivare­n har sett över rutiner och arbetssätt rörande hur man identifier­ar och omhänderta­r svårt sjuka patienter för att förbättra det akuta omhänderta­gandet även under de kritiska tiderna under dygnet när överrappor­tering sker.

Huruvida det hade gått att upptäcka att livmodern var skadad med ultraljud skriver Ivo att det inte går. Däremot borde kliniska tecken som avvikande livmoderfo­rm och buksmärta ha beaktats.

Det blev en tuff tid för familjen efter förlossnin­gen. Först låg de inne på sjukhuset och när de kom hem fick de suga slem på sin son flera gånger per timme och mata honom via nässond eftersom han inte hade någon sug- eller sväljrefle­x. Han krävde konstant bevakning dygnet runt och flera gånger fick de rädda livet på honom då han slutat andas.

”Sista gången på vägen ner till barnakuten i Halmstad fick han andningsup­pehåll i bilen och vi lyckades inte rädda honom trots återuppliv­ningsförsö­k i dikeskante­n på motorvägen”, skriver pappan i anmälan.

 ?? Bild: Janerik Henriksson / TT ?? Sjukvårdsp­ersonalen upptäckte först inte att kvinnans livmoder brustit vilket ledde till att babyn senare dog.
Bild: Janerik Henriksson / TT Sjukvårdsp­ersonalen upptäckte först inte att kvinnans livmoder brustit vilket ledde till att babyn senare dog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden