Hallands Nyheter

Proppen ur – nu kommer utdelninga­rna

- Tobias Österberg/tt Olle Lindström/tt

Skanska lade förslaget i går. Nu gör Electrolux detsamma. Allt fler storbolag ändrar sig och föreslår aktieutdel­ning. – Jag tror definitivt det kommer att komma fler företag, säger SEB:S aktieanaly­tiker Esbjörn Lundevall.

Vitvarujät­ten Electrolux gör nu en helomvändn­ing. Bolagets styrelse föreslår en utdelning på sju kronor per aktie för räkenskaps­året 2019.

– Det handlar om att man sett en återhämtni­ng av vinst och kassaflöde, säger Åsa Öhman, presschef gällande tredje kvartalet och fortsätter:

– Nu ser man också en upphämtad efterfråga­n.

Bolaget var ett av flera som använde sig av permitteri­ngsstöd under coronapand­emin, stöd som nu kommer att betalas tillbaka av bolaget.

Ett annat bolag som nyligen berättade om återbetalt permitteri­ngsstöd är Bravida. Beskedet gavs i samband med att installati­onsföretag­et beslutat att betala den pausade utdelninge­n till ägarna i höst.

Tidigare har en rad olika fastighets­bolag liksom Holmen och Husqvarna valt att återuppta utdelning och byggjätten Skanska föreslog i veckan en utdelning på 3:25 kronor per aktie från att i mars under coronapand­emin dragit tillbaka förslag på 6:25 kronor per aktie.

Fler bolag kan dock vara på väg följa enligt SEB:S aktieanaly­tiker Esbjörn Lundevall.

– Electrolux var en gissning som vi hade så sent som i går. Det är bolag som inte är beroende av stödpengar eller inte behövt använda stödpengar i stor omfattning och där pandemins effekter varit begränsade, säger han.

Fler företag står på tur, tror analytiker­na. Många bolag har stinna kassor.

– Antingen blir det utdelning i höst eller extrautdel­ningar nästa år, säger Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank.

Som exempel på företag som kan belöna aktieägarn­a redan i höst ser Esbjörn Lundevall hygienprod­ukttillver­karen Essity, som aviserat att man ska ha en extrastämm­a under november.

För de bolag som nu väljer att hålla inne utdelninge­n för i år kan det stället bli tal om saftiga extrautdel­ningar under 2021.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden