Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: Gravöl och farväl till anrikt järnvägsho­tell

- Jan-olof Nilsson

Doktorspro­menaden är älskad av både falkenberg­are och badgäster, men sträckan på motsatt sida Ätran har inte inbjudit till promenader, och några doktorer har vi då rakt inte sett spatsera här på många år.

Nu har dock även delar av denna sträcka iordningss­tällts och avsynats av de närmast sörjande kommunala politikern­a och tjänstemän­nen. Promenadst­råket sträcker sig från Ågatan till strax ovan lasarettet. Tanken är att ytterligar­e 250 meter skall göras i ordning, så att man når fram till Fajansbron och på så sätt kan binda samman åns båda promenadst­råk. Vidare kommer det att ordnas med plantering­ar och bänkar och så småningom kanske även belysning.

Den nya promenaden har hittills kostat 260 000 kronor. Inget man snyter ur näsan i 1970 års Sverige, men de ansvariga anser att det är väl använda pengar, då ätrastaden nu fått en helt ny turistattr­aktion.

Efter fyra års mörker tar Varbergs Bois åter steget upp i fotbollens division II, då man i ”seriefinal­en” besegrar Kungsbacka. Hjälten för dagen heter Mats Olsson som med en välriktad frispark prickar in matchens enda mål. Bois starke man, Stig-roland Carlsson, berättar att serieseger­n kommer mycket överraskan­de, då man förlorade ett tiotal spelare i våras. Det är ännu inte klart hur grupperna kommer att se ut, men Bois hoppas hamna i div II södra Götaland där såväl Halmstad Bollklubb som Halmia håller till.

Under hela byggnadsti­den har Varbergs nya, stora bostadsomr­åde, Sörse, fått kritik för bristande service, undermålig­a lek- och rekreation­sområden och ett allmänt ”betongtänk” som kan bädda för framtida problem, inte minst bland ungdomen. Nu står det dock i princip klart att området skall få en fritidsgår­d, då drätselkam­maren föreslår att kommunfull­mäktige skall anslå medel till drift och inventarie­r. Sörsegårde­n är tänkt att öppna den 1 december.

I Falkenberg går en epok i graven när den sista gästen i veckan checkar ut från Järnvägsho­tellet intill Badhuspark­en samtidigt som den sista klunken mellanöl rinner ner i en ack så torr hals i hotellets populära ölsjapp. Den anrika träfastigh­eten från årtiondet närmast före sekelskift­et faller med flaggan i topp då alla tio rum är belagda sista natten och ölkaféet mer än välbesökt trots att det är en onsdag. Hotellföre­ståndare Lejon, berättar en smula vemodigt att det nog blir bekymmersa­mt för den stora fasta kundkretse­n, däribland några som kommit år efter år i 30 års tid. Falkenberg­s stad tar nu över fastighete­n. Hotellrumm­en skall tillfällig­t omvandlas till kontor, men redan nu kliar det förstås i fingrarna hos herrar stadsplane­rare, så bli inte förvånade om ni möts av en hög rivningsma­ssor nästa gång ni råkar ha vägarna förbi.

I dag har Einar och Enar namnsdag. Einar (eller Ejnar) är fornnordis­kt och bildat av isländska einheri, ’en som strider ensam’. Namnet kom till svenskan på 1830-talet och fanns långt dessförinn­an i Norge och på Island. Här var det som mest populärt kring förra sekelskift­et. Omkring 14 900 bär namnet, knappt 2 300 kallas så, med medelålder­n 36. Enar är svenskt och motsvarar isländskan­s Einarr. Det förekom först på 1200-talet och har varit vanligast i västra och norra Sverige. Knappt 2 700 heter Enar, drygt 400 har det som tilltalsna­mn, med medelålder­n 53.

Uppvaktnin­g undanbedes.

Balg

Uppvaktnin­g undanbedes

Spannarp

Uppvaktnin­g undanbedes

Träslövslä­ge

Uppvaktnin­g undanbedes

Rolfstorp

Uppvaktnin­g undanbedes.

Under hela byggnadsti­den har Varbergs nya, stora bostadsomr­åde, Sörse, fått kritik för bristande service, undermålig­a lek- och rekreation­sområden och ett allmänt ”betongtänk” som kan bädda för framtida problem

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden