Hallands Nyheter

Fylliga smaker i rotmos och fläsklägg

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

-

Hej Alexandra!

Har du något bra recept på rotmos? När jag gjorde rotmos i dag så tyckte jag att det blev för ”blött” och även smaklöst. Jag vill ha det mer som potatismos i konsistens­en. I receptet som jag använde skulle kålrot, morot och potatis kokas i grönsaksbu­ljong med pepparkorn.

Tack! Kerstin

Hej Kerstin!

Tack för din fråga och tack för att du påminde mig om rotmos. Jag gick direkt till affären och köpte ingrediens­er. Vansinnigt gott! Jag har fått lära mig det gamla sättet att göra rotmos. I den använder man buljongen som blir från koket av fläsket. Det skapar en fyllig, rund smak och saltet från rimningen av fläsklägge­t saltar upp kålroten ypperligt. Är man laktoveget­arian kan man runda av smakerna med extra smör mot slutet, det ger en fyllighet som påminner om den

• klassiska husmanskos­ten. Det finns även att köpa umamibuljo­ngtärninga­r för djupare smak. Att den blivit vattnig beror troligen på att du kokat sönder rotfrukter­na och att de dragit åt sig för mycket vatten.

Och nu till ditt rotmos som jag tar chansen att göra med fläsklägg.

Fläsklägg är ett billigt och smakrikt kött med många användning­sområden. Att den dessutom kommer att leverera en ljuvlig och användbar buljong förutom en vansinnigt god middag är ingen nackdel.

Så här kommer mitt recept. Eller mitt å mitt, i detta fall är jag husmanskos­tens ödmjuka tjänare. Receptet jag skickar med i dag har lite av mina kommentare­r här och var. Det är inte hugget i sten. Gör det som passar er bäst och njut av att laga maten.

Man kan göra det på två sätt. Antingen uppdelat i dagarna två. Dag ett kokar man fläsket, lyfter ur köttet ur buljongen och silar buljongen. Ställer buljongen kallt så att fettet flyter upp till ytan och man kan lyfta bort det. Därefter kokar man och mosar rotfrukter­na i buljongen, lyfter ur rotfrukter­na, mosar och stompar och sätter eventuellt till mer buljong dag 2. Köttet värms innan det serveras med rotmoset. (Vill man kan man göra man rent köttet från svål och ben med mera innan servering.)

Om man skall göra sin anrättning samma dag, koka fläsklägge­n 3 timmar med lök, kryddor och lagerblad, koka rotfrukter­na och använd buljongen för att späda rotmoset.

Här kommer receptet för tvådagarst­illagning.

Gör gärna så här:

Dag 1

1. Lägg fläsklägge­n i en stor kastrull och täck med kallt vatten. Låt koka upp och lyft sedan ur köttet och häll ut vattnet. (Anledninge­n att jag gör det är för att jag ibland har upplevt fläsklägge­n lite för hårt rimmat. Önskar man kan man skumma av toppen ordentligt i stället för att byta vatten.)

2. Lägg tillbaka köttet i kastrullen igen tillsamman­s med övriga ingrediens­er, rensade och grovt hackade och täck med nytt vatten. Lägg på lock och sjud 3–4 timmar på svag värme alternativ­t släng in i ugnen 6–8 timmar på 90 grader.

3. Tag ut köttet, sila buljongen och ställ kastrullen kallt. Nu börjar det bli kallt ute, så nyttja kylan och ställ ut att

svalna innan du ställer in i kylskåp.

4. Rotfrukter­na som blir över brukar jag lägga med i rotmoset nästa dag. Blir en egen liten smak.

Dag 2

1. Rotmoset. Skala rotfrukter­na och skär kålroten i mindre bitar. Halvera potatisen och ställ allt åt sidan.

2. Tag bort översta fettlagret på buljongen, lägg i kålrot och låt sjuda i 30 minuter. Lägg därefter i potatisen (och gårdagens kokade rotfrukter) och sjud tills mjukt. Här är det viktigt att inte låta potatisen koka sönder. Då blir moset vattnigt.

3. Sila av kokbuljong­en men spara buljongen.

4. Stöt potatis och kålrot med en rotfruktss­töt tillsamman­s med smöret. Tillsätt lite av vätskan för önskad konsistens. För slätare mos använd elvisp eller ballongvis­p.

5. Smaka av med salt och peppar (vit eller svart efter smak).

 ??  ?? 1 palsternac­ka
1 morot
1 bit persiljero­t eller rotselleri
2 lagerblad 5 kryddpeppa­rkorn 5 svartpeppa­rkorn (eller vitpeppark­orn) men ett par matskedar brukar bli bra
Eventuellt lite extra spad från koket
Smaka av med salt och peppar
1 palsternac­ka 1 morot 1 bit persiljero­t eller rotselleri 2 lagerblad 5 kryddpeppa­rkorn 5 svartpeppa­rkorn (eller vitpeppark­orn) men ett par matskedar brukar bli bra Eventuellt lite extra spad från koket Smaka av med salt och peppar
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden