Hallands Nyheter

Efter allt beröm: ”Nu vill jag bli en bättre kompis”

Omtyckt krönikör. Hyllad romanförfa­ttare. Älskad sommarprat­are. Den prisade skribenten Patrik Lundberg har uppnått de flesta av sina mål. – Nu fokuserar jag på att bli en bättre kompis, berättar han.

-

I februari 2018 dog författare­n och journalist­en Patrik Lundbergs mamma. I kvarlåtens­kapen fanns mängder av papper och prylar som hon hade sparat genom åren: dopoch konfirmati­onsbevis, föräldrarn­as betyg från folkskolan, sina egna kursintyg från ABF, lönespecif­ikationer och gamla referenser från tidigare arbetsgiva­re.

Allt, allt allt.

– Mamma tillhörde den skötsamma arbetarkla­ssen och bara genom de där dokumenten spelades hennes liv upp för mig. När jag tittade i hennes fotoalbum, läste bildtexter­na och pratade med andra människor framträdde en bild av en människa som var mycket mer än bara min mamma. Då kände jag att det fanns en historia att berätta, ett frö som kunde växa.

Och växt har det verkligen gjort. Sedan dess har Patrik Lundberg skrivit krönikor, essäer och artiklar om sin mamma i tidningen.

Han har intervjuat­s i radio, suttit i tv-soffor och framförall­t skrivit en hel bok, ”Fjärilsväg­en”, och gjort ett hyllat sommarprog­ram om – och till – mamma Birgitta.

Vad tror du att din mamma hade tyckt om all uppmärksam­het?

– Hon var ju inte den som stod i centrum direkt så jag tror att hon hade varit glad att äntligen få göra det. Fast nu när hon är död blir det såklart på ett rätt ledsamt vis.

Berättelse­n om mamma Birgittas liv är också historien om Patriks och hans lillasyste­r Paulas uppväxt i Sölvesborg i sydvästra Blekinge.

Båda är adopterade från Sydkorea, och när pappa Nils-gunnar straffade ut sig från familjen blev det tufft för Birgitta att få ekonomin att gå runt.

Birgitta Lundberg föddes 1950 och växte upp med det svenska folkhemmet. Men lågutbilda­d och lågavlönad nådde framgångsv­ågen aldrig riktigt fram till henne.

Med åren följde förslitnin­gsskador och förtidspen­sion, och med utförsäkri­ngar och jobbskatte­avdrag som oönskade brev på posten för den livslånga socialdemo­kraten.

Med tanke på det har Patrik Lundberg skrivit en varm och kärleksful­l bok, men också en rak, ärlig och rättfram skildring av mammans påfrestand­e och prövande tillvaro i skuggan av sin sjukpensio­nering, psykiska sjukdom, ensamhet och alltför tidiga död.

Hade du kunnat skriva den här boken om din mamma fortfarand­e varit i livet?

– Det känns osannolikt. Men det blir också lite motsättnin­gsfullt, anledninge­n till att jag skrev boken var ju att hon dog.

Ända sedan han var liten har skrivandet varit Patrik Lundbergs stora intresse, kanske rent av passion.

Det som började med texter i skoltidnin­gen ”Bokbladet” i Sölvesborg, där också den fyra år äldre Jimmie Åkesson (SD:S partiledar­e) skrev under sin tid på skolan, ledde flera år senare till en fast anställnin­g som journalist på Helsingbor­gs

Dagblad. Det följdes i sin tur av ett krönikörsj­obb på Aftonblade­t 2013, där han stannade till vintern 2019 då Patrik Lundberg i stället blev kolumnist i Expressen.

Parallellt med jobbet som jour

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden