Hallands Nyheter

Egentligen händer inget – men det är roligt ändå

-

David Sundin (text) Alexis Holmqvist (bild) Boken som inte ville bli läst Bonnier Carlsen

Skolan är i gång, mörkret sänker sig och det är dags för högläsning. Och visst gynnar det barnens språkutvec­kling att bli lästa för, men framför allt är det en upplevelse, en gemensam upptäcktsf­ärd in i nya världar.

Alldeles ovanligt lämpligt måste det vara, när det gäller att skriva om böcker att läsa högt, att börja med David Sundins “Boken som inte ville bli läst”. Mångsyssla­ren Sundin debuterar här med en bok som är tokig på ett smart sätt, och som helt enkelt måste resultera i en gemensam upplevelse.

“Stopp, öppna inte” står det på omslaget. Och sedan gör boken motstånd på alla upptänklig­a vis: den förvandlas till en ratt, bokstävern­a krymper och växer som själva Alice i Underlande­t, boken vill stängas så att läsarna måste hålla emot.

Det dyker upp en saga i sagan och ett uppslag är rent hypnotiskt där man rent praktiskt måste hänga med i bokens vändningar samtidigt som ögat sugs in och plågas av en psykedelis­k färgvirvel i mitten.

Allt som allt – egentligen händer det inte något, inte i egentlig bemärkelse. Det finns ingen berättelse, mest trams. Men det är en bok att rycka tag i för en stunds

 ?? Bild: Stefan Tell ?? David Sundin är en av upphovsmän­nen till ”Boken som inte ville bli läst”.
Bild: Stefan Tell David Sundin är en av upphovsmän­nen till ”Boken som inte ville bli läst”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden